TUŽBE PLJUŠTE PROTIV FEJSBUKA: Društvena mreža optužena za kršenja sopstvenih pravila

D. D. S.

23. 03. 2021. u 12:58

Tužba Reportera bez granica protiv kompanije Fejsbuk poslednja je u nizu onih koje su u svetu podignute protiv ove društvene mreže. Organizacija Reporteri bez granica su optužili ovog medijskog giganta za kršenje sopstvenih pravila tako što su dozvolili govor mržnje i širenje dezinformacija putem te društvene mreže.

ТУЖБЕ ПЉУШТЕ ПРОТИВ ФЕЈСБУКА: Друштвена мрежа оптужена за кршења сопствених правила

Foto: Tanjug/AP

Iako je tužba podignuta u Francuskoj, u njoj se pominje "Fejsbuk Francuska" i "Fejsbuk Irska", s obzirom da irska ispostava rukovodi delovima one francuske. Ukoliko sud presudi da Fejsbuk "manipuliše komercijalnom praksom", ova kompanija bi mogla da se suoči s kaznom od 1,5 miliona evra, što može da bude uvećano i na 10 procenata prosečne godišnje dobiti tokom trogoišnjeg perioda.

Reporteri bez granica veruju da slučaj ima "globalni uticaj", s obzirom da odslikava slične optužbe pokrenute u drugim zemljama, kao i s obzirom na to da Fejsbuk koristi ista pravila svuda. Fejsbuk se već suočava sa tužbama u Australiji zbog kršenja privatnosti, u Velikoj Britaniji zbog navodnog "gubitka kontrole" nad podacima korisnika u Engleskoj i Velsu, kao i u SAD, zbog ilegalnih akcija protiv konkurencije u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024