SADA DALI I OBJAŠNJENJE: Evi zašto je Venecijanska komisija odbila predložene izmene tužilačkih zakona u Crnoj Gori

V. K.

23. 03. 2021. u 00:13

VENECIJANSKA komisija objavila konačno mišljenje na predloge tužilačkih zakona navodeći da razume da postoji potreba za reformama tužilačke organizacije, ali da one moraju biti pažljivo sprovedene i bez proste zamene vrha tužilaštva novim kadrovima, zamenom nove većine starom u potencijalno opasnom vršenju političke kontrole nad tužilaštvom.

САДА ДАЛИ И ОБЈАШЊЕЊЕ: Еви зашто је Венецијанска комисија одбила предложене измене тужилачких закона у Црној Гори

Foto: D. Milovanović

Izražava se zabrinutost zbog predloženog ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva i promenama u načinu njegovog izbora.

- SDT ne sme biti smenjen pod izgovorom zakonodavne reforme i ako je kriv za neko loše ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću - ocenili su eksperti Venecijanske komisije.

- Predviđeni novi sastav Tužilačkog saveta (koji bi imao malu većinu uglednih poravnika) nije kao takav direktno u suprotnosti sa evropskim standardima i mogao bi se objasniti potrebom izbegavanja korporativizma. Međutim, u trenutnoj situaciji - gde se svi članovi TS iz redova uglednih pravnika istovremeno biraju prostom većinom glasova u Skupštini - ova reforma može dovesti do povećane politizacije T - navodi se u mišljenju, uz predlog dve mogućnosti izbeavanja politizacije.

Prva, da se pravnici biraju kvalifikovanom većinom ali bi u tom slučaju trebalo da postoji efikasan deblokirajući mehanizam. Druga, biranje uglednih pravnika na osnovu proporcionalnog sastava (tako da predstavljaju različite političke snage) ili osigurati da ih predlože ili čak direktno imenuju spoljni nevladini akteri (poput univerziteta, Komore, sudstva itd.).

- Neposredna zamena svih aktuelnih članova TS nema opravdanja i narušava sigurnost njihovih mandata. Uloga TS je da obezbedi nezavisnost tužilačkog sistema. Da bi se postigla željena ravnoteža između članova tužilaca i pravnika, bilo bi dovoljno odabrati još jednog člana iz redova pravnika i ukloniti jednog člana tužilaca - na primer, izvlačenjem žreba (ili, na kraju, ponovnim izborom svih tužioca), i pričekati dok mandat preostalim članovima ne istekne (što je uskoro) - navodi Venecijanska komisija, izražavajući žalost što Ustav Crne Gore ne predviđa deblokirajući mehanizam.

- Do uvođenja u Ustav takve odredbe, zakon bi trebalo biti izmenjen kako bi se osiguralo da će odlazeći VDT nastaviti privremeno da obavlja funkciju. Ovo rešenje verovatno će motivisati trenutnu većinu na pronalazak kompromisa s opozicijom za izbor novog VDT. Treba napustiti trenutne predloge da privremeni tužuilac može biti imenovan dva puta. Venecijanska komisija preporučuje preispitivanje novih odredbi o disciplinskoj odgovornosti tužilaca kako bi se preciziralo da se takva odgovornost može izreći samo za grubo i neoprostivo loše ponašanje, a ne samo za pogrešnu primjenu zakona - poručuje VK.

V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI, ČOVEK, PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabić odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)