ZAGREB SE BUNI SVAKI ČAS: Od Hrvata tri note za tri meseca, hoće da ojačaju podršku svojih birača

D. R. Đorđević

16. 03. 2021. u 09:00

OD početka godine Hrvatska je Srbiji uputila dve note zabrinutosti i jednu protestnu. Iako neslaganja po nekim pitanjima mogu da se izraze i na druge načine, Zagreb se opredelio da javno negoduje, što će, nesumnjivo, ionako krhke odnose dveju zemalja učiniti još labavijim.

ЗАГРЕБ СЕ БУНИ СВАКИ ЧАС: Од Хрвата три ноте за три месеца, хоће да ојачају подршку својих бирача

Zagreb / Arhiva

Zašto su se u Hrvatskoj mašili baš za note, a ne za neke druge vidove diplomatske komunikacije koji mogu da se obave i mimo očiju javnosti? Prema mišljenju naših sagovornika, težnja je bila osvajanje poena na unutrašnjem planu.

Iskusni diplomata, nekadašnji ambasador u Berlinu, Beču i pri OEBS-u Milovan Božinović kaže, za "Novosti", da je nota Zagreba koja se tiče bunjevačkog jezika teško kome prihvatljiva, a da bi u sličnim situacijama druge države pre izabrale neki drugi način da izraze svoj stav.

- Kod zemalja kod kojih postoji dublji nivo međusobnog poverenja dovoljno je da diplomata ode u ministarstvo države domaćina i da skrene pažnju na to da postoji neko nezadovoljstvo. Ovo nije bilo prvi put da Hrvatska negira da Bunjevci imaju pravo na bunjevački jezik i logičnije je da su svoj stav obrazložili putem non-pejpera. U njemu su mogli da navedu poziciju prema tom pitanju i to bi bilo dovoljno. Nota je bila preteran gest, tim pre što je prvo najavljena u javnosti, pa poslata, ali je to, očigledno, bilo potrebno zbog njihovih unutrašnjih problema i kako bi se hrvatskoj javnosti pokazalo da vlada pazi na Hrvate u susedstvu - navodi naš sagovornik.

Ovako sračunat gest Zagreba, smatra Božinović, ostaviće novi ožiljak u odnosima Srbije i Hrvatske jer će ta nota ostati činjenica koja ne može da se izgubi iz vida u narednim mesecima.

Slikovito govoreći, Božinović ovu situaciju poredi sa fudbalskom utakmicom u kojoj neko namerno padne da bi se protivniku svirao faul.

Iako je ranijih godina razmena protestnih nota između Zagreba i Beograda bila učestala praksa, u 2020. godini iz Hrvatske nije stigla nijedna, tokom 2019. su bile dve, a recimo, 2016. u samo dve nedelje razmenjeno je deset protesta.

ZAMERKE IZ HRVATSKE

* 11. mart 2021. - zbog pretnji pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, traženje hitne istrage

* 2. mart 2021. - zbog predloga da se uvede bunjevački jezik kao službeni i zahteva da se preispita ta odluka

* 28. januar 2021. - zbog incidenta na Kninskoj tvrđavi

* 8. novembar 2019. - povodom podizanja spomen-ploče majoru Mladenu Bratiću

* 9. septembar 2019. - zbog "pokušaja nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku". Naša ambasadorka odbila da primi notu

Istoričar iz Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže, za "Novosti", da su hrvatske vlasti zlopupotrebile status bunjevačke zajednice za ostvarivanje dnevnopolitičkih interesa i zarad zadržavanja pozicija kod hrvatskog biračkog tela.

- Otuda preterani gest u vidu note koji nije proistekao ni iz kakvih realnih okvira i koji ni na šta ne obavezuje Srbiju. Motivi su čisto politikantski jer je antisrpska fobija pogodno sredstvo za mobilisanje političkih masa. Bunjevačka zajednica je stara, ima svoj jezik i ukoliko želi da ga standardizuje, na to ima apsolutno pravo, a što je i u skladu sa svim zakonima Srbije i njenim Ustavom. Bunjevci i Srbi žive već vekovima jedni sa drugima, s tim što su toj zajednici 1945. komunističke vlasti oduzele sva prava, ali im je Srbija pre nekoliko godina vratila status koji su imali do 1945. - navodi Karanović.

Na drugoj strani, kako ukazuje, hrvatska zajednica uživa svako pravo u Srbiji, dok bi Beograd, s pravom, mogao svakog dana da piše protestne note Zagrebu vezane za položaj Srba u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima