HRVATSKA UPUTILA PROTESTNU NOTU SRBIJI: Dok Srbi tamo nemaju struju, oni se bune zbog stanja u Vojvodini

Tanjug

11. 03. 2021. u 21:30

MINISTARSTVO spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ СРБИЈИ: Док Срби тамо немају струју, они се буне због стања у Војводини

Foto AP

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti beybednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (18)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu