PALMER "KOPA" DA NASLEDI GODFRIJA: Amerikanac koji sprema ucenu oko KiM, želi službu u našoj državi

M. D.

26. 02. 2021. u 05:00

ПАЛМЕР КОПА ДА НАСЛЕДИ ГОДФРИЈА: Американац који спрема уцену око КиМ, жели службу у нашој држави

Foto: P. Milošević

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer, koji se već 25 godina bavi Zapadnim Balkanom, uveliko lobira da bude budući ambasador Amerike u Srbiji - saznaju "Novosti" u diplomatskim izvorima.

Aktuelni šef američke misije u Beogradu Entoni Godfri, takoreći je na polovini svog mandata, s obzirom na to da kada neki američki diplomata navrši treću godinu službe u određenoj prestonici, u Vašingtonu već pripremaju njegovog naslednika.

Ukoliko se Palmeru ne ostvari želja da svoju karijeru nastavi u Beogradu, kako prenose naši izvori, sledeća dva "pika" su mu Rumunija ili Crna Gora. Palmera je u avgustu 2019. američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, a tokom svoje službe, do 1999. godine on je u dva navrata bio na specijalnim zaduženjima u američkoj ambasadi u Beogradu. Jedno vreme svoje karijere bio je podređen tadašnjoj državnoj sekretarki SAD Medlin Olbrajt.

Metju Palmer, Foto Tanjug

U Beogradu je i upoznao suprugu Danicu, a podgorički mediji svojevremeno su preneli njegovu izjavu da Danica, koja se devojački preziva Damjanović, ima korene u Crnoj Gori i da u Dobrim Vodama, kod Bara, imaju kuću.

SMETA MU RUSKO ORUŽJE

SRBIJA se, poručio je Palmer tokom posete Prištini 2019. godine, ponašala agresivno u nastojanjima da "delegitimizuje Kosovo", zbog čega je insistirao na tome da se zaustavi kampanja Beograda za povlačenje priznavanja i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

U jednom od intervjua, on je ukazao na "zabrinutost" SAD zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i zbog mogućnosti da naša država nabavi specifične ruske sisteme, što bi, kako je rekao, vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme.

Palmer je, kako su "Novosti" već pisale, bio jedan od najzaslužnijih za odluku Izraela da početkom februara uspostavi diplomatske odnose sa "Kosovom", za šta je preko svojih kanala žestoko lobirao u Tel Avivu. Ovaj američki funkcioner autor je više triler romana u kojima su diplomate glavni likovi, a radnja jednog od njih - "Vuk iz Sarajeva" smeštena je u glavni grad BiH. Inače, govori srpski, grčki i japanski jezik.

Entoni Godfri, Foto Tanjug

NJegova poseta Beogradu trebalo bi da se upriliči u najskorije vreme i tokom nje, kako se očekuje, srpskom rukovodstvu biće preneta očekivanja nove administracije u Vašingtonu vezana za ishod dijaloga sa Prištinom, odnosno da Srbija treba da prizna Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)