KOLIKO STRANAKA TOLIKO PLATFORMI: Dijalog o izbornim uslovima počinje za tri nedelje - opozicija konfuzna

D. MILINKOVIĆ

13. 02. 2021. u 09:00

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima trebalo bi da počne za tri nedelje, a u ovom trenutku praktično se ne zna nijedan detalj - ni tačan datum početka razgovora, ni format, ni koliko će ljudi i platformi biti na opozicionoj strani stola.

КОЛИКО СТРАНАКА ТОЛИКО ПЛАТФОРМИ: Дијалог о изборним условима почиње за три недеље - опозиција конфузна

Foto K. Mihajlović

Šef parlamenta Ivica Dačić, koji je predložio da se 1. marta održi video-konferencija između njega i predstavnika Evropskog parlamenta, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, kaže, za "Novosti", da za sada nema nikakvih novosti oko dijaloga:

- Dogovor je da tehničke ekipe do 1. marta usklade sve detalje, a posle 1. marta ćemo videti kakva će biti dinamika daljeg rada. Taj termint još nije potvrđen, a inače je predviđen za video-konferenciju između mene kao kopredsednika i četiri kopredsednika Evropskog parlamenta, a takođe će biti prisutan i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister.

Dok se čeka odgovor iz Brisela na Dačićev predlog, opozicija pokušava da konsoliduje redove, grupiše se i formuliše zahteve, ali se ovaj proces odvija prilično konfuzno. Za sada je izvesno da će nastupati u bar tri grupe, sa nekoliko različitih platformi.

Nesuglasice Opozicija na okupu, Foto M. Anđela

Prema našim informacijama, nakon što je propao sastanak dve veće opozicione grupacije - SSP-PSG-DS i bloka okupljenog oko SDS Borisa Tadića - najverovatnije neće biti novih pokušaja da sednu za sto i razgovaraju.

Grupa oko lidera SSP Dragana Đilasa skrojila je predlog platforme, a svoj dokument za pregovore o izbornim uslovima parafirale su i SDS, Nova stranka, DSS, Nova Srbija, Zelena stranka, "1 od 5 miliona" i još nekoliko pokreta.

BEZ "VEŠA" PRED STRANCIMA

DEMOKRATSKA stranka Srbije i dalje insistira da se međustranački dijalog vodi bez stranog posredovanja. Ako se to, ipak desi, kaže Jovanović, oni apeluju da se paralelno organizuju razgovori vlasti i onog dela opozicije koja ne želi predstavnike iz Brisela, odnosno "ne želi da iznosi prljav veš pred strancima".

Još je neizvesno da li će se Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka priključiti nekoj od ove dve do sada formulisane platforme ili će imati svoj predlog, s obzirom na njihov čvrst stav da nema saradnje sa strankama koje su učestvovale na izborima, poput PSG. Teško će proći i predlog NS da opoziciju u dijalogu zastupa dvoje ili troje ljudi.

Dejvid Mekalister i Ivica Dačić, Foto Z. Jovanović /Tanjug

Miloš Jovanović, lider DSS, kaže za "Novosti" da ne očekuje da će se veći broj stranaka pridružiti njihovim predlozima, jer je opozicija razdeljena po mnogo čemu i svako će očigledno ići sa svojom platformom:

- Kada je reč o zajedničkim pregovaračima opozicije, po mom mišljenju to nije realno niti je poželjno, niti bismo mi to prihvatili. Veliki deo opozicije je razdrobljeni DS, čiju politiku ja ne delim i ne bih voleo da me predstavlja neko u čije ideje niti verujem niti se sa njima slažem. Pogotovo što se kao predstavnici predlažu neke poluvanstranačke ličnosti, poput Bojana Pajtića, koji je bio predsednik DS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati