SVETSKI MEDIJI: Babiš došao u Srbiju da uči o uspešnoj vakcinaciji

Novosti online

11. 02. 2021. u 07:47

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Бабиш дошао у Србију да учи о успешној вакцинацији

Foto: Tanjug

AP piše da je premijer Češke Republike posetio juče Srbiju kako bi saznao više o programu masovne vakcinacije naše države kineskim i ruskim vakcinama koje još nisu odobrene u EU.

Češki lider Andrej Babiš tražio je vakcine izvan zajedničkog programa EU, nakon što su odložene isporuke zapadnih kompanija za lekove koje je odobrila EU. Sa timom stručnjaka, Babiš je prošle nedelje posetio i Mađarsku, koja je prva zemlja EU koja je dala zeleno svetlo ruskoj vakcini.

Zahvaljujući kineskim i ruskim vakcinama, Srbija je trenutno druga u Evropi posle Britanije po stopi vakcinacije po stanovniku.

- Pokušavam da prikupim što više informacija o drugim vakcinama koje nisu odobrene - rekao je Babiš u Beogradu nakon sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Srbija je do sada vakcinisala više od pola miliona ljudi, uglavnom kineskom vakcinom Sinofarm, ruskim Sputnik V i u manjoj meri injekcijom Fajzer-Biontek, navodi se u tekstu, te istaklo bliske veze Srbije sa Kinom i Rusijom, za koje kažu da se bore za uticaj u strateški važnom regionu jugozapadne Evrope.

Brnabić je rekla da je iskustvo zemlje sa sve tri vakcine "odlično".

Zvaničnici su najavili novi blok masovnih vakcinacija sa očekivanim dolaskom još 500.000 doza kineske vakcine Sinofarm, navodi se u tekstu koji je preneo i Vašington post.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)