DIJALOG O IZBORIMA NA DVA KOLOSEKA: Deo opozicije protiv mešanja stranaca i vodiće razgovore sa vlašću bez posredovanja Evropske unije

V. M.

04. 02. 2021. u 10:41

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima vodiće se na dva koloseka. Tu mogućnost najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić, a njegova ideja, prema našim informacijama, prihvatljiva je i većini opozicionih stranaka.

ДИЈАЛОГ О ИЗБОРИМА НА ДВА КОЛОСЕКА: Део опозиције против мешања странаца и водиће разговоре са влашћу без посредовања Европске уније

Bilčik i Fajonova će posredovati "na daljinu", Kukan dolazi / Foto Tanjug

Na prvom "koloseku" dijalog će se voditi uz posredovanje Evropskog parlamenta i u njemu će se za stolom, prekoputa predstavnika vlasti, naći članovi opozicionih stranaka koje su zahtevale da se Evropa uključi u razgovor o izbornim uslovima. Tu su većinom partije koje su bojkotovale prethodne izbore, poput blokova okupljenih oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, kao i SDS Borisa Tadića, Nova stranka, "Ne davimo Beograd"...

Uporedo, vlast će voditi dijalog bez stranaca sa strankama koje smatraju da je mešanje EU neprihvatljivo. To su partije sa desnice među kojima su DSS i SRS, a da bi radije razgovarali bez stranaca izjasnili su se i u Šapićevom SPAS koji je deo vlasti.

Evropski parlament na dijalogu će predstavljati bivši poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji će lično prisustvovati, kao i evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji će učestvovati preko video-veze.

Dačić kaže da je započet proces izrade sinopsisa i spiska stranaka koje bi trebalo da učestvuju u dijalogu, kako bi pozivi bili poslati na vreme i razgovori mogli da počnu u martu kako je planirano:

- Prošle godine u dijalogu su učestvovale samo parlamentarne stranke, ali ovog puta to nije dovoljno jer u tom slučaju ne bi bio pokriven čitav politički spektar. Zato je potrebno da učestvuju i partije koje su bojkotovale izbore ili nisu prošle cenzus.

Predsednik DSS Miloš Jovanović kaže da bi najbolje bilo da se dijalog koji jeste neophodan, vodi bez stranog uplitanja jer je reč o unutrašnjim problemima, ali da to nije moguće zbog dela opozicije koji je to zahtevao, kao i zbog vlasti koja pristaje na takve uslove:

- U takvoj situaciji ne bi bilo dobro isključiti iz razgovora stranke koje misle da mešanje stranaca nije dobro za dostojanstvo države. U tom smislu, prihvatljivo nam je da se organizuju razgovori na dva koloseka kako bi se čulo i naše mišljenje.

Pozive za prvu sesiju koja bi trebalo da bude 1. marta, uputiće Dačić.

TADIĆ: POSEBAN RESOR - NEREALNO

Iako lista tema još nije dogovorena, izvesno je da će se na njoj naći pitanja izbornih uslova, finansiranja stranaka i mediji. Ono što je za vlast u startu neprihvatljivo jesu razgovori o tzv. ministarstvu za izbore, paralelnom uređivačkom kolegijumu javnog servisa ili bilo kom obliku prelazne vlade, koje su u različitim oblicima izneli predstavnici "bojkotaške opozicije".

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je na TV Nova da su zahtevi o ministarstvu za izbore i javnom servisu nerealni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)