OTVORENO PISMO SANU 93 INTELEKTUALCA: Traže ostavku Kostića zbog izjava o KiM

V. M.

15. 01. 2021. u 21:00

GRUPA od 93 intelektualca uputila je otvoreno pismo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u kojem traže da njen predsednik dr Vladimir Kostić podnese ostavku zbog izjava o Kosovu i Metohiji.

ОТВОРЕНО ПИСМО САНУ 93 ИНТЕЛЕКТУАЛЦА: Траже оставку Костића због изјава о КиМ

Foto P. Milošević

On je nedavno rekao da "neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama" i da je u ovom trenutku "jedina politička mudrost na koji način sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo".

Među potpisnicima zahteva za podnošenje ostavke, između ostalih, su prof. dr Miladin Ševarlić, prof. dr Bogoljub Šijaković, prof. dr Milan Lekić, prof. dr Slobodan Vladušić, prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Časlav Koprivica, prof. dr Dušan Proroković, prof. dr Milan Brdar, dr Miša Đurković, doc. dr Slobodan Reljić, Dragoslav Bokan...

Foto arhiva

- Imajući u vidu značaj SANU na čijem se čelu Vladimir Kostić nalazi, a istovremeno sagledavajući svu štetnost njegovih javnih istupa, smatramo neodložnim potezom da predsednik podnese ostavku - navodi se, između ostalog, u pismu.

"ZAMAZIVANjE" OČIJU

MI ne ulazimo u unutar-akademijske relacije i razloge zbog kojih je profesor Kostić izabran za predsednika Akademije. Reč je o tome da je to vrhunska, ne samo kulturna i naučna, već i nacionalna ustanova. Zato je nespojivo da na njenom čelu bude čovek koji u kontinuitetu zastupa antinacionalne stavove. On, naravno, može da ima kosmopolitske, liberalne ili bilo kakve stavove, ali to je nespojivo sa mestom predsednika.

Foto Tanjug

Posebno što to nije prvi put da govori, ne samo da se treba odreći Kosova, već čak da smo mi Kosovo izgubili i da treba da se suočimo sa realnošću. To suočavanje sa realnošću predstavlja pokušaj da se nama "zamažu" oči, da se predstavi da je Kosovo de fakto i de jure izgubljeno, a ni jedno ni drugo nije tačno.

Potpisnici javno prekorevaju Kostića - "umesto da se najznačajnija srpska naučna i kulturna ustanova priprema za obeležavanje velikog i važnog jubileja - 180 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti, tokom kojih su postignuta zadivljujuća ostvarenja koja bi trebalo da posluže kao putokaz za delanje u budućnosti, pažnja javnosti usmerena je na neprilične i neodgovorne komentare predsednika SANU o Kosovu i Metohiji:

DELUJE PROTIV USTAVA

LIČNO poznajem i oca i majku akademika Kostića, a poznajem i njega. Međutim, smatram da svako ko deluje protiv Ustava i međunarodnih dokumenata poput Rezolucije 1244, ne zaslužuje da obavlja vodeće funkcije u tri srpske institucije - Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vojsci i SANU. Odnos prema Kosovu i Metohiji bio je i razlog što sam započeo štrajk glađu kao narodni poslanik, jer sam smatrao da je nedopustivo da Ujedinjene nacije raspravljaju dvaput godišnje o KiM, a Skupština samo jednom.

Foto Tanjug

- Iznoseći lične stavove o ovome pitanju, a nastupajući u svojstvu predsednika SANU, čime je zloupotrebio funkciju, prof. dr Vladimir Kostić više puta do sada, neposredno ili posredno, predlagao je da se prihvati protivpravna odluka albanskih političkih predstavnika sa KiM iz 2008. i tako suštinski prizna jednostrano proglašena "nezavisnost" južne srpske pokrajine. Ovakvo zalaganje ne samo da je protivustavno i lišeno logike pravnih, istorijskih, ekonomskih, bezbednosnih, političkih i drugih nauka već je i duboko nemoralno. Na takav način bi se našim sunarodnicima, ali i svim stanovnicima Kosova i Metohije lojalnim Republici Srbiji poslala nedvosmislena poruka da su prepušteni sami sebi, sa svim posledicama koje to donosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?