OBJAVLJENI TAJNI IZVEŠTAJI O BOMBARDOVANJU SRBIJE: Nezapamćen ratni zločin, NATO testirao oružje na civilima (FOTO)

Novosti online

04. 01. 2021. u 18:48

DEO izveštaja šefa komisije UN Bakarije Kantea iz 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije zvanično objavljen, ali su delovi tog izveštaja dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu DŽejmsu Parsonsu.

ОБЈАВЉЕНИ ТАЈНИ ИЗВЕШТАЈИ О БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ: Незапамћен ратни злочин, НАТО тестирао оружје на цивилима (ФОТО)

Foto: AP

Ujedinjene nacije saopštile su 5. januara 2001. godine da su „pronađeni dokazi o radioaktivnosti na osam od 11 testiranih područja na Kosmetu“.

Nekadašnji američki diplomata Ričard Holbruk nazivao je put između Kijeva i Kline na Kosovu i Metohiji „najopasnijom saobraćajnicom na svetu“.

To je bilo devedesetih godina prošlog veka, kada su se na tom području vodile žestoke borbe između srpskih i albanskih terorističkih snaga.

NATO je 1999. godine danima bombardovao Srbiju, između ostalog i uranijumskim projektilima.

Gađajući srpske odbrambene položaje, NATO je upotrebljavao i municiju sa osiromašenim uranijumom.

UN sakrile izveštaj o posledicama NATO agresije

UN su sakrile od javnosti izveštaj u kojem se navodi da je NATO tokom bombardovanja bacio na Kosovo i Metohiju oko 10 tona osiromašenog uranijuma.

Taj izveštaj sastavio je šef Misije za prostorni program UN Bakarija Kante.

Izveštaj objašnjava da su NATO snage izvršile bombardovanje u vreme setve, a osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je izazvalo posledice u lancu ishrane.

Zbog toga su buduće generacije izložene povećanju broja obolelih od raka i leukemije, pobačaja i deformacija novorođenih beba.

Deo izveštaja šefa komisije UN Bakarije Kantea iz 1999. godine o užasnim posledicama bombardovanja Srbije nikada nije zvanično objavljen.

Nezapamćen ratni zločin: NATO testirao oružje na civilima

Delovi tog izveštaja su, ipak, dospeli u javnost zahvaljujući nezavisnom američkom novinaru Robertu DŽejmsu Parsonsu.

- Svaki važniji cilj u Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine gađan je različitom vrstom oružja. Jedan od najviših zvaničnika UNEP-a (Program UN-a za životnu sredinu čiji su stručnjaci istraživali posledice bombardovanja) potvrdio mi je to. Oni su, zapravo, testirali oružje na civilnom stanovništvu. To je nezapamćen ratni zločin - naveo je Robert DŽejms Parsons, novinar koji je objavio tajni izveštaj UN o posledicama NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Nezavisni novinar, čiji su tekstovi o NATO agresiji objavljeni u nekoliko švajcarskih dnevnika, kao i francuskom Mondu, kaže da je to bila prva u nizu „humanitarnih“ intervencija koje su dovele do stravičnih stradanja, poput one koja je razorila Libiju.

Istraživači UN-a u pratnji NATO-a

Parsons je zapanjen što su se SAD i NATO odlučili da jedan narod usred Evrope zaspu bombama sa osiromašenim uranijumom.

On tvrdi da je u to vreme sprovedena strašna kampanja u medijima da bi se sakrile katastrofalne posledice bombardovanja i opravdao napad na Jugoslaviju.

- Tim UNEP-a je, dok je još trajalo bombardovanje, sastavio preliminarni izveštaj o humanitarnoj katastrofi koji je izazvalo bombardovanje osiromašenim uranijumom, ali taj izveštaj nikada nije zvanično objavljen. Kada sam ga ja objavio u novinama i sam sam trpio velike pritiske zbog toga. U to vreme još je bilo živo sećanje na posledice koje su američki vojnici trpeli zbog korišćenja uranijumske municije u Zalivskom ratu. NATO ni po koju cenu nije hteo da dozvoli da se govori o osiromašenom uranijumu u Evropi -  objašnjavao je Parsons.

NATO je, prema Parsonsovim rečima, pokušao da spreči UN da posle rata pošalju tim istraživača u Srbiju. Na kraju, napravljen je kompromis – ekipa UN-a je došla u Srbiju, ali nigde nisu išli bez pratnje vojnika NATO-a.

Besmislen izveštaj

Vodili su ih isključivo na mesta na kojima nije korištena uranijumska municija ili na lokacije koje su pre toga očistili.

- Izveštaj koji je posle toga sastavljen je besmislen. Zapadni mediji se tim problemom gotovo uopšte nisu bavili. Iz nekog razloga, jednostavno su slušali ono što je portparol NATO-a DŽejmi Šej govorio - navodio je Parsons.

Međutim, kod službenika i vojnika koji su posle bombardovanja poslati na Kosovo i Metohiju svest o opasnosti od radijacije izazvane rasejanim uranijumom i te kako je postojala.

Parsons navodi primjer holandskih vojnika koji su upozoreni da na Kosovu i Metohiji ne jedu ništa van vojnih baza u kojima je služena uvezena hrana.

Ne šaljite trudnice na Kosovo

Frederik Barton, zamenik visokog komesara UN za izbeglice, tražio je od Svetske zdravstvene organizacije da uradi studiju o uticaju uranijumske municije. Ta studija nikada nije završena jer je Međunarodna agencija za atomsku energiju iskoristila svoje pravo da to zaustavi.

Ipak, jedan ruski profesor iz Svetske zdravstvene organizacije dao je nezavršen izveštaj Bartonu.

Posle toga, Barton je tražio da se na Kosovo i Metohiju ne šalju trudnice, kao i da se uvede pravilo da na to područje niko ne može da bude poslat ako ne želi.

Barton je nakon toga ostao bez posla iako je već bio smatran naslednikom Sadako Ogate na čelu Komesarijata.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

buki

04.01.2021. 20:59

@Ana - I zabraniti sve Nevladine organizacije koje negiraju štetan uticaj Nato bombardovanja. Nastaviti sa istraživanjem tih posledica, koje idu po principu kreni-stani i podneti tužbe protiv glavnih aktera tog zločina, jer ne vidim šta bi time mogli da izgubimo.

Vatro Marx

04.01.2021. 19:55

Za vladu Srbije kao de se i nista nije desilo. U centru Beograda agresor ubica Srpskog naroda NATO-OTAN, ima svoje predstavnistvo. Jos Obama, kao prvi sekretar Stoltenberg pa i ostali da zapada visoki politicari, izjavili da je Srbija bombardovana sasvim opravdano. Jos hoce Srbiju da prisile da udje u najvecu bandu, mafiju na svijetu i da predju preko svega sto su Srbiju unazadili, otrovali narod na Kosmetu i silom oteli Srpsku svijetinju. Tako da je za vecine na zapadu Srbin najgori, najagtesivniji na svijetu takva je politika zapada dovela Srbina na ivici katastrofe nazalost, i danas ima takvih koji misle da Srbin snosi veliku odgovornost.

Bonaparta

04.01.2021. 20:09

Srbija odmah da podnese Međunarodnom sudu za ratne zločine i da traži osudu po komandnoj odgovornosti. Pokrenuti isi takv postupak i u Americi pred njihovim pravosudnim organima s dodatkom da tražimo 100 milijardi dolara za materijalnu i ne materijalnu štetu. Dokaz da traže od UN izveštaj.

Dragan

04.01.2021. 20:49

Obavestite Zaharovu o nacinu i sredstvima cime su nas bombardovali Nato zlikovci. Posto smo mi neaktivni ili nesposobni da argumentovano nastupimo u UN koje.su PROAMERICKE . Sve to moze ali mi nemozemo pa potraziti od Turaka popis stanovnistva na KiM koji su uredno odradili Osmanlisko carstvo i cuvaju podatke.

ninguno y nunca

04.01.2021. 21:00

.. pa vi opet tražite članstvo u NATOu!!! ne razumijem kako ljudi ne shvataju da je NATO produžena ruka SADa, zločinačka organizacija.

Realna sam

04.01.2021. 23:31

Ti što su nas uništili i koji su krivi za bombardovanje su ili mrtvi ili jednom nogom u grobu. Neće stići da odsluže robiju na zemlji. Ali od Božije kazne neće pobeći. Na onom svetu će platiti za zla koja su naneli nedužnom narodu.