JEVTIĆ O DEŠAVANJIMA TOKOM 2020. GODINE: Više od 60 incidenata prema Srbima

D.Zečević

30. 12. 2020. u 20:35

TOKOM 2020 godine na Kosovu i Metohiji dogodila su se 62 incidenta uperenih prema Srbima, među kojima je bilo najviše fizičkih napada, krađa i uništavanja nepokretne imovine.

ЈЕВТИЋ О ДЕШАВАЊИМА ТОКОМ 2020. ГОДИНЕ: Више од 60 инцидената према Србима

Foto: Novosti arhiva

Kako je na današnjoj godišnjoj konerenciji za medije saopštio ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, od pomenutih incidenata prijavljeno je 18 napada, 15 krađa, 14 sčučajeva uništavanja nepokretne imovine i objekata dok jeu četiri slučaja na srpskim imanjima podmetan požar.

- Žalosno je da danas u 21. veku ti ljudi ostaju nezaštićeni, posebno u slučajevima kada se znaju počinioci.Međutim, osim privođenja i informativnog razgovora nema daljih pomaka u ovim incidentima-rekao je Jevtić ocenjujući da se napadi ponavljaju jer niko od napadača nije procesuiran. Govoreći o procesu povratka raseljenih na Kosovo i Metohiju,  ministar Jevtić je izrazio nezadovoljstvo , naglasivši da je osim nedostatka inicijative u tom pogledu uzurpacija srpske imovine jedan od suštinskih problema.

- Ministarstvo realizuje petu fazu programa "Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)", koju finansira Kancelarija EU, sufinansira MZP, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u 12 opština na Kosovu: Peć, Klina, Istok, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce, Prizren, Orahovac i Đakovica.

U ovoj fazi 273 osobe su se vratile na Kosovo a među njima 133 Srba, 42 Goranca, 36 Roma, 33 Egipćana, 23 Aškalija i petoro Albanaca. Započeta je gradnja 128 kuća, među kojima je 109 završeno i podeljeno, dok je za 19 gradnja u toku i biće podeljene početkom 2021 godine - istakao je ministar Jevtić dodajući da je 111 ugroženih porodica dobilo pomoć u građevinskom materijalu dok je MZP podelilo 67 subvencija za podršku obrazovnih, sportskih, kulturnih i verskih aktivnosti.Uporedo sa izgradnjom kuća povratnicima i raseljenim licima prema rečima ministra Jevtića , Ministarstvo je pomoglo da nove kuće budu opremljene nameštajem i neophodnom belom tehnikom.

- Osim toga povratnike smo ekonomski jačali davanjem podsticajnih sredstava ili opreme za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda- rekao je Jevtić i naveo da je po tom programu 77 porodica sa 397 članova dobilo je nameštaj i belu tehniku, 182 korisnika su odabrana za dodelu grantova za stvaranje prihoda, 102 granta dodeljena su u vidu opreme i alata.Istovremeno, u cilju trajnog zbrinjavanja interno raseljenih lica u Štrpcu je krajem godine završena izgradnja pet stambenih zgrada za 87 interno raseljenih porodica sa 175 članova, koji žive u pet kolektivnih centara na Brezovici.

Zatvaranje kolektivnih centara, prema rečima ministra Jevtića planirano je i u opštinama Leposavić i Zvečan. Inače,u Gračanici je određen privremeni smeštaj za 21 interno raseljenu porodicu kojima se renoviraju stambene jedinice u naselju "BERGEN".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest