BRNABIĆ SA HANSOM KLUGEOM: SZO pozdravila napore Srbije u borbi protiv pandemije Kovida 19

Tanjug

01. 12. 2020. u 17:47

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je trenutna situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji ozbiljna, ali da se zahvaljujući merama, koje država preduzima, drži pod kontrolom.

БРНАБИЋ СА ХАНСОМ КЛУГЕОМ: СЗО поздравила напоре Србије у борби против пандемије Ковида 19

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U razgovoru putem video-linka sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, Brnabić je istakla da svakodnevno ulažu napori kako bi se zaštitio zdravstveni sistem zemlje.

U cilju što efikasnije borbe sa virusom, od danas su usvojene nove, restriktivnije mere, istakla je premijerka Brnabić i dodala da Srbija nastavlja i dalje da ulaže značajna sredstva u zdravstvo, koje ostaje ključni prioritet nove vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da dođe do vakcine, čim bude odobrena od relevantnih institucija, kao i da je Srbija već potpisala predugovore sa pojedinim farmaceutskim kućama koje rade na izradi vakcine.

Ona je navela da će vakcina biti besplatna za sve građane Srbije.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Kluge pozdravio je mere i napore Srbije u borbi sa KOVID-19, uz ocenu da je na tom polju napravljen izuzetan progres i istakao da posebno ohrabruju informacije o planovima vlade za dalji razvoj i modernizaciju zdravstvenog sistema, kroz digitalizaciju i formiranje baze podataka.

Kluge je naveo da, u borbi sa pandemijom, posebnu pažnju treba obratiti na škole, da se pažljivo prati primena i efekat mera na školski sistem i edukaciju dece, kako bi se izbeglo da ova generacija đaka i studenata bude žrtva KOVID-19.

Takođe je napomenuo epidemiološku razliku između osnovnih i srednjih škola.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti sistema praćenja kontakata, kako bi se došlo do što preciznijih podataka o broju obolelih, a premijerka Brnabić je istakla da Srbija svakodnevno povećava broj testiranih građana.

Na početku pandemije mogli smo da testiramo samo 800 ljudi, dok danas testiramo PCR testom 12.000 na dnevnom nivou, rekla je Brnabić.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, čiji je apel da se prva količina budućih vakcina u svim zemljama prvo ravnomerno obezbedi za zdravstvene radnike u kovid bolnicama naišao na odobravanje Klugea, koji je potvrdio da će tri odsto biti namenjeno za sve zdravstvene ustanove i radnike u socijalnoj zaštiti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost