SUNIOG: Čekamo dokument o primeni sporazuma o ZSO

Tanjug

29. 10. 2020. u 23:41

ŠEF kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je večeras da se od izvršne vlasti u Prištini očekuje dokument sa dogovorenim principima o načinu primene Sporazuma o Zajednici srpskih opština.

СУНИОГ: Чекамо документ о примени споразума о ЗСО

Foto: D.Z.

-Na Vladi Kosova je da predloži način za napredak. Sa moje tačke gledišta, postojalo je više dokumenata i neformalnih komunikacija po ovom pitanju, ali čekamo stav kosovske vlade o tome kako dalje postupati po ovom pitanju- rekao je Suniog za KTV.

Na pitanje da li će postupiti po ovim preporukama, iz kabineta kosovskog premijera Kohi nisu dali odgovore.

U pisanom odgovoru ponovljen je stav da je osnovni princip u dijalogu „da nema dogovora ni o čemu dok se o svemu ne dogovorimo” i da nema delimične primene sporazuma.

U izjavi Antigone Badžaku Idrizi, direktorke Kancelarije za informisanje, navodi se da o toj temi "postoji odluka Ustavnog suda i pisana garancija bivše evropske komesarke za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja".

Prema njenim rečima, "u okviru principa za dijalog, koje su prihvatile lokalne institucije i međunarodni sagovornici, u ovoj fazi radimo na sveobuhvatnom konačnom sporazumu, uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa".

Beograd i Priština su se prvobitno dogovorili o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom u aprilu 2013. godine, podseća Kosovo onlajn.

Dve godine kasnije, 2015., razgovarali su o principima na kojima bi se osnovalo takva Zajednica.

Krajem 2015. godine, kosovski Ustavni sud je ocenio da 23 tačke Sporazuma o Zajednici nisu u skladu sa Ustavom tzv Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)