HOTI POSLE SASTANKA SA LAJČAKOM: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Novosti online

13. 10. 2020. u 19:04

ХОТИ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЛАЈЧАКОМ: Нема ЗСО са извршним овлашћењима

Foto: AP

TAKOZVANI kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je večeras da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima i ponovio da se u dijalogu razgovara o sporazumu koji podrazumeva uzajamno priznanje.

Hoti je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao da će Zajednica biti onakva kako je definisao Ustavni sud tzv. Kosova.

Po oceni Hotija, Zajednica srpskih opština je zatvorena tema Sporazumom iz 2013. godine koji je ratifikovan u Skupštini tzv. Kosova i Sporazumom o principima iz 2015. godine i mišljenjem Ustavnog suda tzv. Kosova.

- Imamo garancije da Zajednica nema izvršnu nadležnost. Sklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne razgovara - poručio je Hoti i ponovio – nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima.

- Nisam se predomislio, nemam nikakav pritisak, ja sam na funkciji i obavljam dužnost premijera zemlje u skladu sa ustavom zemlje - dodao je Hoti.

Kaže da vlada nije pod pritiskom i da ne prihvata nijednu pretnju.

- Vlada ne podleže pretnjama od bilo koga da dolaze. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu. Sve dok se držimo dogovora radićemo zajedno. To je ono što mogu da kažem o ovome - rekao je Hoti.

Razgovaramo o konačnim sporazumima, za uzajamno priznavanje, rekao je tzv. kosovski premijer.

- Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, ne slažemo se ni oko čega dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena - istakao je tzv. kosovski premijer.

Na konferenciji za novinare Hoti je rekao da tzv. Kosovo ni na koji način ne blokira dijalog.

- Lajčakova poseta dolazi u pravo vreme za procenu procesa dijaloga i planova za buduće sastanke. Postoje teške teme poput Zajednice, kojoj ćemo pristupiti u skladu sa obavezama koje smo preuzeli pred Skupštinom i pred građanima - rekao je Hoti.

Šef tzv. kosovske vlade je izjavio da se takođe složio sa međunarodnim partnerima da tzv. Kosovo sedi za pregovaračkim stolom samo radi konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju.

- (Tzv.) Kosovo po prvi put ima konstruktivan pristup dijalogu i mi ga ne blokiramo. Posle dve godine blokade ušli smo u ovaj proces i postignut je dogovor sa međunarodnim partnerima da budemo za pregovaračkim stolom samo radi konačnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznavanju - rekao je Hoti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)