PRAVDA ZA SRPSKU DECU: Postignut dogovor meštana Donje Brnjice, predstavnika opštine , KFOR-a i policije na Kosovu

D.Zečević

04. 10. 2020. u 17:46

ПРАВДА ЗА СРПСКУ ДЕЦУ: Постигнут договор мештана Доње Брњице, представника општине , КФОР-а и полиције на Косову

Foto: D. Zečević

NA današnjem sastanku meštana većinski srpskog sela Donja Brnjica nedaleko od Prištine, sa predstavnicima KFOR-a i kosovske policije, postignut je dogovor da se napad na srpsku decu koji su okarakterisali kao pokušaj ubistva - rasvetli, a počinicioci privedu pravdi.

U rasvetljavanju događaja i pronalaženju počinioca, policiji će pomoći snimak sa sigurnosne kamere koja se nalazi na školskoj zgradi. Takođe je dogovoreno da tokom nastave i igre decu u školskom dvorištu obezbeđuju patrole Kfora i kosovske policije kao i da se obezbedi pratnja autobusu sa srpskim učenicima koji nastavu pohađaju u Gračanici.

- Jasno je da je napad na srpsku decu zapravo pritisak i napad na preostale Srbe u Donjoj Brnjici koji poslednjih dvadeset godina opstaju u otežanim uslovima. Ali zato smo sada odlučni i nećemo odustati dok istraga ne reši ovaj napad i počinioce privede pravdi - istakao je Srđan Popović predsednik opštine Gračanica posle današnjeg sastanka kojem je prisustvovao i LJubinko Karadžić predsednik privremenog organa opštine Priština.

Foto: D. Zečević

Inače, Donja Brnjica nekada većinski srpsko selo sada broji 460 meštana dok se poslednjih dvadesetak godina u selu doselilo  dvadesetak albanskih porodica.

U subotu uveče oko 19,30 srpske dečake i devojčice koji su se igrali u školskom dvorištu, odmah uz zgradu škole napala su dva albanska mladića pri čemu je jedan repetirao pištolj i pucao za decom koja su počela da beže. Ovo je inače drugi napad u poslednjih nedelju dana na srpsku decu sa KiM a prvi se dogodio u susednoj opštini Obilić u selu Plemetini kada su iz automobila koji se kretao pokušali da otmu osmogodišnjeg srpskog dečaka.

Inače, Donja Brnjica i Plemtina u kojoj se dogodio prethodni napad udaljena su svega desetak kilometara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)