VUČIĆ SA AMBASADORKOM UK o dijalogu, saradnji, investicijama

Tanjug

sreda, 16. 09. 2020. u 13:34

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРКОМ УК о дијалогу, сарадњи, инвестицијама

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod, koju je obavestio o razgovorima u Vašingtonu i toku dijaloga u Briselu, kao i o narednim koracima usmerenim ka daljem razvoju zemlje i regiona.

Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i Velike Britanije dodatno unapredi, kao i o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike, uz poseban naglasak na dalje razvijanje bilateralnih i trgovinskih veza između dve zemlje.

Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, a posebno ekonomske saradnje između Srbije i Velike Britanije.

Takođe je izrazio uverenje da će se trgovinska razmena između dve zemlje povećati, budući da je prema svim izveštajima i ocenama relevantnih međunarodnih finansijskih institucija Srbija među vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu investicionu klimu i pravnu sigurnost za strane ulagače.

-Srbija je pokazala da je zemlja sa stabilnim finansijskim sistemom, snažnom ekonomijom i ozbiljnim projektima koji na najbolji način povezuju sve zemlje regiona, uz čvrsto usmerenje ka poboljšanju kvaliteta života građana- istakao je predsednik Vučić i dodao da je i u tom smislu saradnja sa Velikom Britanijom, posebno u kontekstu povećanja broja investicija, od izuzetnog značaja za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 16, 2020 at 1:50am PDT

Ambasadorka Makleod je izrazila interesovanje za rezultate sastanaka u Vašingtonu i Briselu, kao i inicijative Srbije usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Ona je dodala da je uverena da postoji prostor za povećanje britanskih investicija u Srbiji, kao i bilateralne trgovinske saradnje, pogotovo imajući u vidu da je program Britanske vlade (UK Export Finance) namenjen podršci infrastrukturnim projektima u Srbiji - udvostručen i iznosi 4 milijarde funti.

Predsednik Vučić je još jednom istakao svoju posvećenost politici mira i saradnje u regionu i izrazio zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu što učešćem u Berlinskom procesu podržava razvoj Zapadnog Balkana. On je takođe zahvalio na tome što Velika Britanija, bez obzira na izbor da napusti Evropsku uniju, podržava ulazak Srbije u EU i nastavak neophodnih reformi na evropskom putu.

Dvoje sagovornika su se saglasili da dve zemlje imaju još mnogo mogućnosti za unapređenje svih vidova saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

djodja13

16.09.2020. 13:52

Da li Britanija još uvek smatra da su Srbi genocidan narod, to pitanje treba uvek i na svakom mestu postavljati, a onda im predočiti šta su sve radili svojim kolonijama po celom svetu i na koji način su širili svoju demokratiju.Verovatno im treba Srbija na Balkanu kad se potpuno raziđu sa EU.

Sasa L

16.09.2020. 14:01

Reci ambasadorke UK, daju nam za pravo da imamo dobra ocekivanja od njenog dolaska na duznost ambasadora u nasoj drzavi. Neka nam je saradnja na zadovoljstvo, obostrano.

Majce

16.09.2020. 14:38

Sto vise prijateljskih zemalja i ambasadora, to vise projekata i investitora. Dobra saradnja sa drugim zemljama nam dosta znaci, vidite kako se situacija u zemlji popravila od kako nam je porastao ugled u svetu..

Marija

16.09.2020. 14:41

Spoljna politika Srbije je danas na zavidnom nivou, ostvarena visokom diplomatijom, negujuci prijateljske odnose sa svim zemljama sveta, tako i sa nama bliskom i prijateljskom drzavom UK!

Verica

16.09.2020. 15:52

Najpre treba razvijati politicke odnose, na najvisem nivou izmedju Srbije i Velike Britanije ,a zatim ce se lako ravijati i ekonomski i drugi odnosi izmedju Srbije i Velike Britanije..

Ivana

16.09.2020. 17:26

Velika Britanija i Srbija treba da ostvare punu saradnju.Srbija se danas cela razvija i gradi hvala Vučiću na svemu što čini za našu državu i što uspostavlja saradnju sa celim svetom.

Filip

16.09.2020. 19:53

Sa Velikom Britanijom korak po korak imamo sve bolje odnose. Oni su upravo najjači u oblastima koje su danas bile tema razgovora. Nas uvek najviše interesuju investicije.