GRENEL O PREDSEDNIKU SRBIJE: Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod

Tanjug

utorak, 15. 09. 2020. u 09:25

ГРЕНЕЛ О ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Вучић је тежак преговарач, бори се за српски народ

Foto AP

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić bio je veoma težak pregovarač, izjavio je specijalni savetnik američkog predsednika Ričard Grenel.

"On se zaista bori za svoj srpski narod", rekao je Grenel, prenoseći za Srpski radio Čikago utiske sa sastanaka u Beloj kući čiji ishod je bio sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Grenel je takođe potvrdio da predsednik SAD Donald Tramp namerava da poseti Srbiju, što bi bilo prvi put posle Džimija Kartera.

"Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma, koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete", rekao je Grenel.

Povodom predstojećeg otvaranja kancelarije Američkog fonda za razvoj u Beogradu, prve i jedine u regionu, što Srpski radio vidi kao pokazatelj vođstva Srbije u regionu i pita šta to podrazumeva, Grenel ističe:

"Kao prvo, Srbija ima odličnu ekonomiju".

On kaže da već postoji određeni broj projekata na kojima se radi, i ta "količina posla" je, ističe, razlog za otvaranje kancelarije.

"Mi pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari...Naša DFC kancelarija I agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla, gde možemo imati tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo postići, zato stavljam kancelariju u Beograd. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo", rekao je Grenel.

Kaže da je predsednik Tramp od pocetka smatrao da je ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nesto što on moze dobro da uradi.

"Rekao mi je da mu deluje da, ako se skoncentrišemo na kreiranje poslova, i investicije evropskih i američkih firmi, to bi dalo mladim ljudima veru u budućnost, pa bi se možda i politički problemi sami od sebe lakse rešili. Predsednik je imao vrlo dubok osećaj da koncentracija na isključivo političkim problemima, poslednjih 20 godina, očigledno nije pomogla. I najbolja stvar koju trenutno može da uradi je da se skoncentriše na kreiranje novih radnih mesta. I to smo uradili", kazao je Grenel.

On ističe da se administraciji predsednika Trampa dopada ideja "mini Šengena" i da želi da svi u njoj učestvuju.

"Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo(tzv.) učestvuju u mini-Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam", naveo je Grenel.

Rekao sam liderima u regionu koji nisu deo EU, kaže Grenel, da postoji mnogo načina na koji mogu stvoriti radna mesta i življu ekonomiju, upravo zato što nisu deo EU.

"GDPR pravila su vrlo restriktivna i ograničavajuća za američke kompanije, pa čak i evropske, za određena istraživanja i projekte. I rekao sam predsedniku Vučiću direktno da razmisli o načinima kako Srbija može da bude centar mimo ovih propisa GDPR-a i pravila EU, da iskoristi činjenicu da nisu deo EU. Znam da žele da budu deo Evropske unije i to je dug proces, ali dok čekaju, postoji način da iskoriste ono što jesu u Evropi, a imaju zakone i pravila koji su mnogo fleksibilniji i usmeravaju ih ka preduzetništvu", rekao je Grenel za Srpski radio Čikago.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

star

15.09.2020. 10:11

Možda je za vas amere Vučić težak pregovarač, ali je on sasvim normalan čovek i veliki patriota, kome su interesi naroda i države Srbije prioriteti.

Ana

15.09.2020. 11:39

Za svakog predsednika koji se bori za svoju drzavu nema lakih pregovora! Tako da je ovo dokaz da nasa delegacija nije htela da pristane na nesto sto bi stetilo drzavi! Branila je interese svog naroda!

Adam bez Eve

15.09.2020. 19:08

Gospodo urednici Novosti, da li pustate i neki drugi komentar, pored ovih analno-uvlakačkih .....ili je to postalo iskljucivo pravilo redakcije?! Slobodno i ovaj moj komentar "bacite u korpu", zajedno sa svim predjasnjima koji se nisu uklapali u gore pomenuto pravilo! Cestitam na slobodi stampe i pazite da vam nesto ne promakne!

Varto Marx

16.09.2020. 16:05

Zato je narod dao Vucicu povjerenje, Svaki Srbin bi to isto uradijo za svoju patriju, sve sto se dobro uradi za svoju drzavu to je ponos za svakog Srbina, kao i predsjednika.