SKANDAL U HAGU: Procureli podaci o zaštićenim svedocima protiv OVK!

V.Crnjanski Spasojević D.Zečević

09. 09. 2020. u 11:35

СКАНДАЛ У ХАГУ: Процурели подаци о заштићеним сведоцима против ОВК!

Foto AP

VEST da je paket sa 4.000 dosijea prištinskog Specijalnog suda za zločine OVKm sa sedištem u Hagum stigao u kancelariju Organizacije ratnih veterana tzv. OVK, izazvala je nelagodnost i strah među svedocima zločina na KiM 1999.

Da li iza svega stoji pokušaj zastrašivanja onih koji su spremni da u Hagu daju iskaze o zločinima OVK ili su dosijei stvarno "procurili" iz Tužilaštva, trebalo bi da pokaže istraga, ukoliko je bude.

Zasada se samo zna da je paket s dosijeima doneo maskirani čovek, i da je, navodno, ostavio pismo s tvrdnjom da će narednih dana stići još 7.000 takvih dokumenata. Ovo je potvrdio predsedavajući Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, navodeći da su u materijalu i imena svedoka i da je reč o dosijeima iz Specijalnog suda.

Advokat Nebojša Vlajić, koji se nalazi na listi pravnih zastupnika pred Specijalizovanim većima, misli da je u pitanju opasna laž.

- Tehnički je nemoguće da neko donese četvrt kubika dokumenata u paketu, ostavi ih i pobegne. Niti je verovatno da bi sud dozvolio curenje tolikog broja papira. Ali, ova laž je opasna jer iza nje stoji pretnja svedocima: "Znamo ko ste, nema zaštićenih svedoka, nema anonimnosti!" A sud je upravo i otvoren u Hagu iz bezbednosnih razloga - kaže Vlajić.

Da su među dokumentima objavljenim u prištinskim medijima uglavnom zahtevi Specijalnog istražnog tima (SITF) za saradnju i dostavljanje informacija Beogradu i Prištini, potvrdio je bivši zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković. On je ocenio da potez Organizacije veterana tzv. OVK služi za zastrašivanje i da ne može da ugrozi postojeće istrage.

Foto Ž.Knežević

- Reč je o opštim zahtevima za konkretnim licima, ali deluje da se ovo radi u svrhu reklame njihove obaveštajne službe, kao i radi zastrašivanja svedoka - precizirao je Stanković, i dodao da su verovatno u pitanju zahtevi SITF koji su ranije upućeni Organizaciji veterana u vezi sa raznim podacima, pa ona sada možda blefira, jer ta dokumenta već ima.

TUŽILAŠTVO ĐUTI O KRAĐI

KANCELARIJA specijalnog tužioca nije ni potvrdila, ni demantovala tvrdnju Organizacije ratnih veterana da su primili dosijee Specijalnog suda. Portparolka Specijalnog tužilaštva Agnela Grijep navela je da sud nema komentar.

Među dokumentima je i zahtev bivšeg specijalizovanog tužioca Dejvida Švendimana bivšem tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, iz juna 2015, kojim se traže podaci o presudama protiv konkretnih osoba, a pominje se i Hašim Tači.

I beogradski advokat Milorad Konstantinović, takođe sa liste zastupnika pred Specijalizovanim većima, smatra da je reč o klasičnom zastrašivanju:

- Dokaz za to je činjenica da se u prištinskim medijima namerno potencira da su u paketu s dosijeima imena svedoka. Sada bi prištinska policija, u saradnji sa Specijalizovanim većima, trebalo da sprovede istragu. Ako su dokumenti ipak originalni, to znači da je neko od zaposlenih u tužilaštvu ili sudu učinio krivično delo, a onda cela situacija ima nesagledive posledice.

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM poručuju da je skandalozno ukoliko su njihove izjave dospele u ruke nekadašnjih pripadnika OVK.

- To je izrugivanje pravdi, ali i novo ubistvo naših žrtava, kao i svojevrsni pritisak na članove porodica koji su svedočili pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, a koji je ta svedočenja prosledio u Hag - kažu u Udruženju. - Ovo nas ipak neće pokolebati da svedočimo protiv zločinaca. Pravo pitanje je ima li ko da zaštiti svedoke, s obzirom na to da je tzv. OVK znatan broj svedoka već eliminisao. Poznato je kako su prošli oni koji su želeli da svedoče protiv nekadašnjeg vođe ove ozloglašene organizacije Ramuša Haradinaja.

Foto: Printskrin

Hisni Gucati

Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević svojevremeno je tvrdio da je više od 40 svedoka u procesima "Haradinaj" i "LJimaj" ubijeno ili zastrašeno. Kujtim Beriša je na primer nastradao u Podgorici, u saobraćajnoj nesreći. On je svedočio tokom postupka u Hagu da su mu Haradinajevi vojnici silovali suprugu, njega mučili, a Srbe ubijali kod Radonjičkog jezera. Prema pisanju medija, još jedan od svedoka Bedri Curi ubijen je kod Glogovca, da bi zatim njegova kćerka Bleranda bila pregažena u Kosovu Polju. U januaru 2003, u blizini kombinata "Druri", u Peći, ubijen je krunski svedok Tahir Zemaj, svojevremeno Haradinajev zamenik i nekada pripadnik FARK-a. Tokom i posle suđenja Dautu Haradinaju likvidirana je i većina članova porodice Musaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Varto Marx

09.09.2020. 12:12

Mafija najveca na svijetu, UCK. Uz podrsku zspada tu nena sanse da se otkrije istina, Sto kaze narod para vrti gde burgija nece, a i strsh od exstrimista UCK terorista.

sloba

09.09.2020. 12:44

@Tomislav - Tomislav: zasto "mi" sprdnja??? Ko je dopustio da ovo "procuri" ili (veovatnije) da se prosiri ova vest? Nismo "mi" vec adlezni sud koji vodi istagu

Bojsa

09.09.2020. 14:14

Ha, ha, ha, bilo je samo pitanje dana, jer se radi o istoj mafiji kao i u bivsem tribunalu za Jugoslaviju. Sada ce da pocne pomor svedoka, sto je i bila sustina svega, pa ce sve optuznice pasti u vodu...