NIJE SAMO TAČKA 10: Delegacija iz Beograda imala muke i sa ovim zahtevom

Novosti online

04. 09. 2020. u 19:36 >> 19:36

НИЈЕ САМО ТАЧКА 10: Делегација из Београда имала муке и са овим захтевом

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, da je velika borba, pored tačke 10 vođena i oko poziva Izraelu da prizna Kosovo.

- Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. Smatrali su da treba mi da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku - objasnio je Vučić novinarima.

Dodao je da je potom rečeno da to bude sui generis, što srpska strana nije mogla da prihvati.


- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština - u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim - naglasio je Vučić.

Kazao je da Srbija, s tim u vezi, time ne učestvuje u tome što su potpisali Amerikanci i Albanci.

Preneo je da je sporazumom dogovoren i moratorijum na zahtev Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju otpriznavanja koju je vodio Beograd.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je Priština bila protiv moratorijuma, jer su govorili da će to izazvati krizu njihove vlade.

Ukazao je da sporazum sadrži i rešavanje pitanja nestalih osoba, ali i dekriminalizaciju homoseksualnosti, što je naša zemlja odavno uradila.

Takođe u sporazumu stoji da osuđujemo Hezbolah, dodajući da je želja SAD da se to uradi, jer oni vode takvu politiku.

- Mi smo se koncentrisali da oko onog što se nas ticalo izvučemo najbolje moguće, i da se ne svađamo oko svakog pitanja - dodao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

baunti

04.09.2020. 20:08

Једино се бојим да англосаксонци, опет, као и обично, не протумаче споразум онако како њима одговара. Рецимо, у споразуму пише да ми нећемо наставити лобирање за повлачење прзнањна Косова, а Косово неће тражити пријем у интернационалне организације. Међутим, то не искључује наставак њиховог лобирања за признање независности, и ако то наставе, онда су нама везане руке. Осим ако ми не унајмимо Русе да то раде за нас, али тешко.