ŠTA ČEKA PREDSEDNIKA VUČIĆA U VAŠINGTONU: Hoće da uklone rampe u trgovini

D. R. ĐORĐEVIĆ

03. 09. 2020. u 08:00

ШТА ЧЕКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА У ВАШИНГТОНУ: Хоће да уклоне рампе у трговини

FOTO: AP

UKLANjANjE barijera koje stoje na putu da se već postignuti sporazumi o obnovi ili uspostavljanju vazdušnog, železničkog i drumskog saobraćaja između Beograda i Prištine, sprovedu u delo, biće jedna od centralnih tema tokom razgovora predstavnika dveju strana u Vašingtonu danas i sutra, a najavljene su i tri oblasti.

Ovo proizlazi iz najava Ričarda Grenela, izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog, koji je rekao da je ono što je Tramp želeo da uradi je da vidi da li fokus na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta za mlade može "nekako promeniti dinamiku situacije".

- U četvrtak u raspravu dodajemo čitav niz pitanja koja bi stvorila trgovinu, ekonomski razvoj i radna mesta - izjavio je Grenel tokom preksinoćnog razgovora sa novinarima i bez uvijanja predočio: - Ako želite razvojne dolare od SAD, onda mora biti napretka na ekonomskom planu, nije fer prema američkim poreskim obveznicima da trošimo svoj novac ako stvar ne funkcioniše.

O tome šta bi iz sfere ekonomije sledeće moglo da se pojavi na stolu, za kojim će sedeti predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, Vladimir Trapara, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže za "Novosti" da će se Vašington verovatno fokusirati na zajedničke projekte dveju strana koji su izvodljivi i na to da se krene napred posle kršenja CEFTA sporazuma od strane Kosova, što je bio korak unazad. Međutim, Trapara veruje i da su ekonomska pitanja samo uvod u diskusiju o političkim temama.

Inače, tokom debate sa novinarima, Grenel je prokomentarisao zapažanje medija da se "Rusi još oslanjaju na Rezoluciju UN nacija 1244", tako što je naveo da je problem u prošlosti bio to što se na ovaj proces gledalo linearno sa opaskama "O, Rusi to kažu" ili "Rezolucija Saveta bezbednosti UN".., zaključujući da "ništa od toga nije važno ljudima koji nemaju posao u regionu".

FOTO: Instagram

- Amerika smatra Kosovo nezavisnim, ali želi da taj status prizna i Srbija, kako bi posle to mogle da urade Rusija i Kina. SAD su spremne da Srbiji nešto daju zauzvrat ako bi to uradila, ali se još ne zna šta - smatra Trapara.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je juče da veruje da je poseta predsednika Vučića SAD prilika da se ponovo pokrenu teme povezivanja i ekonomske saradnje sa Prištinom koje su važne za stabilnost i razvoj čitavog regiona. Prema njenim rečima, ima mnogo prostora za napredak kojeg u prethodnom periodu nije bilo zbog jednostranih poteza Prištine, pre svega zbog uvođenja taksa na robu iz centralne Srbije.

SLEDI - IMOVINA

DIJALOG Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, uz posredovanje EU, nastaviće se 7. septembra u Briselu, a kako je poručio portparol EU Peter Stano teme će biti rešavanje pitanja manjinskih zajednica, međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Ovom sastanku prethodiće četvrta runda espertskih razgovora, tokom vikenda, i tu će se razgovarati o već započetim temama - nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji, a ambicija EU je da se po tim temama postignu dogovori, da bi u ponedeljak mogle da otvore tri nove.

Mihajlovićeva je navela i da je izvesno da će ti razgovori biti veoma teški, ali da je dijalog s Albancima neophodan ako se želi bolja budućnost za građane i za čitav region:

- Srbija se, predvođena predsednikom Vučićem, uvek ponašala odgovorno, težeći da kroz dijalog dođe do kompromisnog rešenja, a da u isto vreme čvrsto stoji uz svoj narod na KiM i ne odustaje od svojih interesa, uprkos svim pritiscima.

Inače, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajan, koji je i domaćin razgovora u Vašingtonu, poručio je sinoć da će predstojeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu unaprediti mir kroz ekonomsku saradnju:

- Ove važne rasprave unaprediće mir kroz ekonomsku saradnju. Od posvećenosti dijalogu obojice lidera, koristi će imati i Srbija i Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Sale

03.09.2020. 08:21

Samo ti sanjaj Grenele. 1244 je najvažnija u prvom redu za Srbe, sve Srbe, a Rusi nas samo podržavaju. Možeš ti da laprdaš i da okrećeš koliko hoćeš, tu rezoluciju niti ćete vi da zakopate niti nas da nagovorite za je za vas zakopamo.

Bezimena54

03.09.2020. 08:46

Баш ме занима о чијој имовини и којим расељенима ће бити разговори у Европи? Па ми имамо све доказе, тапије да је Космет наш и да су расељени Срби а не Шиптари! Хоће ли то Европи отворити очи?? Наравно да не. Очи су им пуне крмељи од Шиптарске прашине.

unutrašnji dijalog

03.09.2020. 08:59

Teme za razgovor prvog dana su: ekonomsko, infrastrukturno povezivanje, nestala i raseljena lica i druga potencijalna pitanja. Nije jasno zašto po pitanje raseljena lica Srbija nije reagovala da stavi pitanje "onemogućavanje povratka na Kosovo i Metohiju 250.000 proteranih Srba"? Kada se zna da su se svi Albanci (u organizovanom-isceniranom iseljavanju) vratili na Kosovo, a izvestan broj Albanaca iz Albanije se naselio na Kosovo!? Unapred se znalo da je Srbimo onemogućen povratak na Kosovo da bi Albanci napravili albansku državu (oteli Kosovo). Zašto Srbija nije zvanično tretirala proterane Srbe za stanovnike KiM?

Zoran Petrović

03.09.2020. 11:43

Sama činjenica da mi moramo njima na dogovor , govori o tome da oni imaju sve u svojim rukama. A i trebali bi biti svesni toga da Ameri mogu kako im se xoče . Pitanje je u svemu ovome , koji interes i ekonomiju oni koriste sa našom južnom pokrajinom. ? Tu se moramo pronaci u nadi da Ameri a ne Albanci budu zadovoljni . Onda bi isti ti Ameri resili to sami sa Albancima . Albanci su tu samo krava muzara.

naranca

03.09.2020. 13:03

Predsednice Trump ....ta osoba sa kojom se slikate, je jako nepopularna kod Srba...Ukonite ga odmah jer ce svojom nesposobnoscu da napravi veliku stetu i vama.

naranca

03.09.2020. 13:05

Cekaj bre neka oni normalizuju trgovinu sa Kinom! Nije ovo komunizam da nam neko naredjuje kako da trgujemo sa Slovencima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Normalizovacemo ako imamo koristi!!!!!!

EvGenije

03.09.2020. 15:59

Vučić ne bi trebao ništa da potpisuje, a pogotovo ne da primeni, dok se do sada potpisano ne primeni. Koja je svrha pregovora ako Srbi ispunjavaju sve, a Albanci ništa?

Dejan

03.09.2020. 16:12

Ja ovo vidim jedino kao nastojanje ekonomskog jacanja Kosova.Kosovo je otprilike jedan kancer odvojen od Srbije i sad bi mu trebalo dati svezu krv ne bi li ojacalo.Nek se predsednik dobro porazmisli sta ce da dogovara i potpise.Ne ocekujte nikakve velike odluke odnosno ne ocekujte nista ali zato ocekujte jos desetine ovakvih sastanaka.Na svakom od njih donece se jedna na izgled sitna i skoro neprimetna odluka ali u zbiru sa svim narednim na desetinama koje slede dace jednu itekako vidljivu celinu.Bojim se da ce nam tad biti kasno ako dobro se ne porazmisli na pocetku.

Srki

03.09.2020. 17:41

"ništa od toga nije važno ljudima koji nemaju posao u regionu" - slažem se. Ali, takođe im nije važno ni priznanje, ni mišljenje Međunarodnog suda, ni oteta srpska imovna, ni pozivni broj, ni CEFTA, ni EU...

Mica Haubica

03.09.2020. 19:20

Tramp je pametan i lukav čovek; ovim potezom pridobija albanske glasove, a pred izbore će tačku 10 preinačiti kako bi dobio i srpske glasove. Jednim udarcem dve muve