BOLTON:Beograd i Priština možda daleko od rešenja

Tanjug

07. 08. 2020. u 23:34

БОЛТОН:Београд и Приштина можда далеко од решења

Foto: Tanjug-AP

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je danas da su Beograd i Priština možda daleko od rešenja međusobnog spora, ali da eventualni njihov dogovor o razmeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH.

"Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o razmeni teritorije, u delu pregovora kojim se rešavaju sva nerešena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati", rekao je Bolton u intervjuu za N1 BiH.

Ali, dodaje, da to rešenje ne sme da utiče na druge zemlje regiona, naročito ne na Bosnu.

"Mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg", kazao je Bolton, i dodao da ovakve odluke ne mogu značiti da neko treći ima pravo da jednostrano traži otcepljenje.

Bolton je istakao da Beograd i Priština sami treba da reše problem i da mu se čini da ima prostora za napredak ali da frustrira to što napretka nema. Izrazio je nadu da će doći vreme da se spor reši.

Takođe je dodao da je zabrinut zbog manjka američkog angažmana u regionu Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mr Radomir Scepanovic

08.08.2020. 04:24

Од Србије отимате територију и правите шиптарима државу? И Србија да се сложи?

dzudza basadzija

08.08.2020. 07:38

BOLTONE!KADA STE vi RESAVALI "IMOVINSKA PITANJA" SA "INDIJANCIMA",NI KARADJORDJE NI MILOS OBRENOVIC,NI SVI KARADJORDJEVICI NI OBRENOVICI,NISU SE MESALI U vase ETNICKO CISCENJE!NITI SU BILI POZVANI,DA POSREDUJU!NI MNOGI DRUGI PRE NJIH,KNEZOVI,VOJVODE,VITEZOVI...DA vam NESTO KAZEM?MOZE!HVALA....KADA BI CEO SVET,NE ONAJ KOLONIJALISTICKI,digao glavu i poceo da vas pita,ko ste i sta ste,uz stalno nabijanje na nos,vase proslosti i sadasnjosti,siguran sam!Ostavili biste nas na miru!Ja toliko o tvom pametovanju,koje nije nista drugo,nego prikrivene komande i uputstva!

Dragan

08.08.2020. 07:44

Ako nije tajna bilo bi poželjno da pojasni zašto drugi nemaju pravo na samoopredjeljenje a da ne bude, zato što mi tako kažemo. Licemjer.

Braco

17.08.2020. 19:26

Lako je sra.i u tudjem dvoristu a svoje cuvati cisto. Ne znam samo sto se oni toliko polomise da nadju rjesenje koje ni jedna strana u pregovorima ne bi prihvatila. To je sve u smislu da Ameri ostanu na Kosovu sto je duze dok ne iscrpe sve moguce sirovine. Kad nestane sirovina nestae i njihov interes za Kosovom.