NA JESEN BOJ ZA "TREPČU" I "GAZIVODE": U septembru velika iskušenja za Beograd, nastavlja se dijalog o imovini na KiM

D. R. ĐORĐEVIĆ

18. 07. 2020. u 09:00

НА ЈЕСЕН БОЈ ЗА ТРЕПЧУ И ГАЗИВОДЕ: У септембру велика искушења за Београд, наставља се дијалог о имовини на КиМ

Foto Tanjug

ONAKO kako je delegacija Prištine tokom dijaloga sa Beogradom u četvrtak u Briselu težila tome da temu ekonomije navede na priču o ratnoj odšteti, tako bi u septembru, za kada je zakazan naredni sastanak, i kada će se na stolu naći pitanje imovine, moglo da se desi da albanska strana to pokuša da podvede pod dijalog o - "sukcesiji".

Vlasti u Prištini su velikim delom proteklih godina raskrčmile srpsku imovinu na KiM, ili su je propisima prevele u ruke tzv. Kosova, a šapu bi da pruže i dalje, na nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji centralne Srbije. To se odnosi, na primer, na preduzeća i kasarne, mada su pominjali da će čak potraživati i ambasade bivše Jugoslavije.

Još pre tri godine vlada u Prištini je donela odluku da "Republika Kosovo postane vlasnik nepokretne imovine koja je registrovana pod imenom SFRJ", što je Beograd, kao i mnoge druge odluke, proglasio ništavnim. Osim tema koje bi htela da nametne, Priština nastoji da pobegne od toga da se u Briselu razgovara, recimo, o rudarskom kombinatu "Trepča", braneći to kao "svoje unutrašnje pitanje", uprkos činjenici da najveći vlasnički udeo u kombinatu ima Fond za razvoj Republike Srbije (oko 55 odsto).

Umesto da sačeka da se sa Beogradom postigne nekakav dogovor po pitanju statusa "Trepče", parlament u Prištini je već usvojio dokument kojim briše vlasništvo Beograda u ovom rudarskom kombinatu, od kojeg živi 3.000 srpskih porodica. Pokazuju otvorene pretenzije i prema hidrocentrali "Gazivode", kojom bi hteli da gazduju.

VN

 

Analitičar Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže, za "Novosti", da je veoma važno to što će se uskoro na dnevnom redu briselskog dijaloga naći i pitanje imovine, budući da je zvanični Beograd godinama predlagao da se upravo o tome raspravlja:

HOTI I SELO

IZ kabineta Hašima Tačija, predsednika privremenih institucija u Prištini, sasut je niz kritika na račun premijera Hotija, koji je u četvrtak zastupao albansku stranu u Briselu. Hotiju je zamereno to što je na dijalog otišao bez konsultacija, koordinacije sa partnerima, platforme...

- On ne može da predstavlja ni svoje selo! Na dan kada je predsednik zemlje saslušan o klevetama srpskog režima, Hoti je odlučio da pozdravi Vučića u Briselu - rekao je Adilj Behramaj, Tačijev savetnik.

- Imovinska prava su svugde u svetu neotuđiva i po pravilu ne zastarevaju, tako da bi jedini pravno valjani ishod briselskog dijaloga u tom segmentu bio bezuslovni povrat sve imovine privatnih lica, pre svega Srba i drugih nealbanaca proteranih sa prostora KiM od 1999. naovamo, kao i privrednih subjekata, dok bi se za javnu svojinu morala naći pravična formula prihvatljiva za obe strane.

Starović, međutim, ukazuje na to da nema nikakve sumnje da će Priština pokušati sa uslovljavanjem ovakvog rešenja ničim neutemeljenim zahtevima za nekakvu ratnu odštetu, ali bi tako nešto moralo biti odbačeno u samom startu, jer rat na KiM 1998-1999. po svom karakteru nije bio oružani sukob dveju država, već obračun srpskih snaga bezbednosti sa separatističkom gerilom iz OVK.

Do septembra, led u odnosima Beograda i Prištine, nastao tokom pauze od godinu i po od poslednjih pregovora pod posredstvom EU, kako veruju u Briselu, trebalo bi makar delimično da se otopi radom na pitnjima nestalih i raseljenih sa KiM.

Posle jednosatnog razgovora sa predsednikom Aleksandom Vučićem i Avdulahom Hotijem, premijerom lažne države, u četvrtak u Briselu, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je pitanje nestalih na KiM važno za pomirenje dveju strana.

Foto I. Radulović

VREDNOST 200 MILIJARDI

IMOVINA Srbije na KiM, prema ranijim procenama, vredela je oko 200 milijardi dolara i zauzima više od polovine teritorije Pokrajine. U posedu preduzeća u društvenoj i državnoj svojini bila je trećina zemlje (320.000 hektara), 14 odsto je imovina privatnih subjekata (156.000 hektara), dok je 15 procenata privatno i vlasništvo Srpske pravoslavne crkve (160.000 hektara). Svoje objekte i resurse na KiM imaju PTT, "Železnice Srbije", EPS, "Srbijašume"...

PRED SPECIJALNIM SUDOM ZAVRŠENO ISPITIVANJE

TAČI NUDI DOGOVOR TUŽILAŠTVU

PREDSEDNIK lažne države Hašim Tači završio je četvorodnevno odgovaranje na pitanja pred Specijalnim sudom u Hagu, a sve se više spekuliše o tome da je išao da pokuša da napravi dogovor sa tužilaštvom, a ne na saslušanje povodom optužnice koja ga tereti za ubistvo skoro sto ljudi, ratni zločin, progon i mučenja.

Advokat Goran Petronijević ponovio je u petak da mu je potpuno nejasno u kom formatu je sprovedeno saslušanje:

- Tači je trebalo da bude saslušan pre podnošenja optužnice ili, ukoliko je sudija za prethodni postupak našao da optužnica ne sadrži sve elemente koji su bitni za donošenje odluke o potvrđivanju, onda vraća dokument tužilaštvu sa nalogom da se sprovedu neke radnje i prikupe dokazi. Ne znam da li se uopšte izjašnjavao po navodima optužnice ili je to možda bila neka vrsta dogovora u vezi s njegovim naporima da prekine misiju Euleksa i na taj način opstruira rad suda. Ukoliko je u pitanju njegov dogovor sa tužilaštvom, onda bi taj dil trebalo da znači - ja ću učiniti sve da se produži misija Euleksa, ali očekujem određene beneficije - rekao je Petronijević.

Tači je dodao da ga nisu pitali za trgovinu organima u slučaju "žuta kuća". (S. S. R.)

Gazivode / Foto Tanjug

ALBANSKE STRANKE SKLOPILE POSTIZBORNI SAVEZ

U BUJANOVCU VLAST BEZ SRBA?

LIDERI albanskih stranaka sklopili su dogovor o formiranju skupštinske većine u Bujanovcu, na sastanku koji je u petak održan u prostorijama Demokratske partije Nagipa Arifija, koji se promoviše kao budući predsednik opštine. Inače, prethodnog dana je otkazana konstitutivna sednica zbog epidemiološke situacije. Zasada nije poznato hoće li albanska većina, koja ima 26 mandata u parlamentu sa 41 mestom, u vlast uključiti i neku od dve srpske grupacije okupljene oko SNS, odnosno SPS. Sudeći po obaveštenju koje je na svom profilu na "Fejsbuku" objavio Arifi, vlast će činiti samo Albanci. On je uz fotografiju sa potpisivanja postizborne albanske koalicije napisao:

- Istoriju sam napisao 2002. kada sam postao prvi albanski predsednik opštine Bujanovac. Ponavljam istoriju sada 2020, prvi put stvaram koaliciju sa Albancima koja će voditi opštinu Bujanovac.(J. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Nikola

18.07.2020. 09:12

Rezolucija 1244 da se ispoštuje! Nema tu šta da se pregovara inače vraćajte vojsku na položaje koje su naši imali pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Ako ne važi Rezolucija 1244, ne važi ni Kumanovski sporazum!

mihailiovic

18.07.2020. 09:32

Ustav Srbije: Kosovo i Metohija je neotudjivi deo teritorije Srbije. Dakle celo Kosovo i Metohija je neotudjiva imovina drzave Srbije. Ustavom je resen teritorijalni i imovinski status juzne Srbije Kosovo i Metohije koja je pod Nato EU vojnom okupacijom 1999-2020 i jos uvek.

Orao

18.07.2020. 10:40

Jasno je da Albanska strana postavljanjem sve novih i novih zahteva,skreće pažnju, zadržava i prolongira u nedogled sadašnji status,što je znak da od rešavanja kljucnih problema statusa Kosovo po Rezoluciji 1244- nema ništa.

Niko

18.07.2020. 11:13

Gazivodu traba ugasiti, i pustit je u rad jedino kada se bude placalo ono sto se koristi,besplatna struja... To nigde nema... Ako nece da placaju gasi elektranu.. pa neka vuku produzni kabel iz podgorice

Pera

18.07.2020. 14:58

1244 je obaveza u oregivorima od koje se pocinje i u okviru koje treba da se razgovara. Postoje oficiri unprofor koi su svedoci sastanaka bin kadena sa haradinajem pre teroristickih naoada 11 septembra pa svedoci najvecegzlocina u istoriji sveta kada su ljudi drzali ljude nafaramama radi vadjenja organa...i jos mnogo toga sto nasa strana treba da prezentuje svetskoj javnosti. Glavnina organa odnosena je u tel aviv i london dakle centri zastite albanaca i naravno kakve veze ima london i tel aviv sa bin ladenom i al kaidom. Albanci i njihovi mentori nemaju nikakve sanse pred istinom.

KoleKg

18.07.2020. 15:26

Veliko zlo nam spremaju,hoće da nas istrebe i svedu na pašaluk.Uspevaju polako a sad dodaju gas! Od Srbije neće ostati ni prašina. To je scenario ako dopustimo ovom da potpiše nezavisnost! Mi smo ti koji moraju da brane Srbiju po svaku cenu,pa i po cenu rata i života!

Vatro Marx

18.07.2020. 17:58

Kako se tako ponasate, Sada pregovori povodom Trepce i Gazivode, to nema logike idete na to da rasparcate Srpsku svijetinju. Dosta je takvih izjasnjavanja i izigravanjem , Kosmet se brani u cijelini, ne samo sjever.

Mišo Peć

18.07.2020. 17:58

Nije mi jasno odakle nama poverenje u medjunarodnu zajednicu da će se to od dogovorenog i sprovesti,svedoci smo Kumanovskog sporazuma,rezolucije 1244 UN,Briselskog sporazuma da je ispunjeno samo ono što je u interesu albanaca,ali ne i ono što je u interesu Srba.Dali je možda trebalo istrajati u sprovodjenju ZSO pa tek onda otvarati druga pitanja.

Ma Ja sam

19.07.2020. 04:10

Imovinska rasprava ima smisla samo ako se razgovara o otetoj imovini koja treba da se vrati Srbima. Jedina druga mogucnost je da se razgovara o ceni teritirije koju Albanci trebaju da plate Srbiji ako ona zeli da se resi Abanaca jednom zauvek, proda im deo svoje teritorije i puste ih da rade sta hoce iza toga, pa onda neka prave drzavu ili se prikljucuju Albaniji. Od volje im.

arsa

19.07.2020. 19:28

"dok bi se za javnu svojinu morala naći pravična formula prihvatljiva za obe strane" Ova recenica ne sluti na dobro, pomirljiva kao da albanska strana ima nekakva prava na javnu svojinu u pokrajini.Na osnovu cega su stekli to pravo, zlocinima prema srbima uz pomoc NATO-a.Svaki pokusaj Srbije da sam dijalogom resi ovaj problem osudjen je na katastrofu.Nemamo nikakve sanse bez Rusije i Kine.Sami nikako