NOVI UDAR NA SRBE: Američki kongres sprema rezoluciju za genocid u Srebrenici

Novosti online

15. 07. 2020. u 11:24

AMERIČKA kongresmenka Edi Bernis Džonson koja dolazi iz reda Demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su srpske snage navodno počinile u Srebrenici u julu 1995. godine.

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Амерички конгрес спрема резолуцију за геноцид у Сребреници

Foto: AP Photo/Kemal Softic

U ovoj rezoluciji, koja se nalazi u proceduri Američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije započeli agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.

Ističe se da je u Srebrenicu došlo do masovnog saterivanja bošnjačkog naroda na područje Srebrenice gde su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN-a.

- Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele se celokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i spoljnu komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice - kaže se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premestile leševe sa početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijalna nalazišta raštrkana po delovima severoistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

- Masakr u Srebrenici bio jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih, i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevine civile u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima - stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na akutelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

- Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20 veka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna ‘antisrpska zavera’ i osporavanje definicija po UN-ovoj Konvenciji o genocidu - ističe se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi i da zvaničnici Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratni zločinaca, “falsifikuje istorija krivičnih dela i pokreću školski nastavne programe koji učenike podučavaju lažnim činjenicama o Srebrenici”.

U ovom aktu se podseća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao i smernice o tome kako spriječiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu donijeli Zakon o sprečavanju genocida.

Tako se u rezoluciji koju bi uskoro trebao da usvoji Američki kongres:

-osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i omalovažavaju žrtve

– podstiče Vijeće za sprovođenje mira da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, te podstiče visokog predstavnika da izvršava svoja puna izvršna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sproveden i da pozove za okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici

– podstiču Sjedinjene Američke Države da održavaju i iznova potvrđuju svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica

– ponovno potvrđuje snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine i njihovim težnjama za većom demokracijom, ekonomskim prosperitetom i uspehom u evroatlantskim i evropskim integracijama

-podstiču svi politički lideri u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti podelu retorike za podrivanje etničkih podela kako bi postigli kratkovidni politički dobitak.

(Kliks.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (63)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)