PROCES U HAGU: Najs pomaže Tačiju preko tajne arhive

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

15. 07. 2020. u 07:22

U ARHIVI Džefrija Najsa, nekadašnjeg tužioca Haškog tribunala, u slučaju protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, najverovatnije se nalaze kopije dokumenata i dokaza sa suđenja o događanjima na KiM, pa i ona sa oznakom tajnosti.

ПРОЦЕС У ХАГУ: Најс помаже Тачију преко тајне архиве

Džefri Najs / Foto N. Fifić

Njih će Najs, ali sada u ulozi advokata lidera lažne države Hašima Tačija, kojeg optužnica tereti da je kriv za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma, kao i nelojalnih Albanaca, iskoristiti da, na drugoj strani sudnice, odbrani bivšeg komandanta terorističke OVK, koji je i u utorak saslušavan u Hagu, a na pitanja tužilaca odgovaraće i u sredu.

Ovakva zamena uloga i očigledan sukob interesa bili bi dovoljni za većinu svetskih pravosudnih organa da Britanac ne dobije dozvolu da bude advokat Tačija. Ali ne i po "kosovskim" pravilima, po čijim je zakonima Specijalni sud formiran.

Zato će Britanac karakterističnog oblačenja, često u rasparenim čarapama i prugastim odelima, biti "sasvim logična" karika pravnog tima, uz amerikanizovanog Hrvata Luku Mišetića, zastupnika hrvatskog generala Ante Gotovine, i Pjera Rišara Prospera, koji je od 2001. do 2005. bio saradnik američkog predsednika Džordža Buša i bavio se ratnim zločinima.

Advokat Toma Fila objašnjava za "Novosti" da je to ta američko-britanska linija branilaca.

- Zašto nije uzeo nekog advokata sa KiM nego njih? Najs je jedno nadobudno i nevaspitano stvorenje, koje je posle 5. oktobra upadalo po kancelarijama u srpskim institucijama i uzimalo šta je htelo. On je sigurno kopirao sva dokumenta o KiM sa suđenja Miloševiću i sada će ih iskoristiti. Kod nas, on ne bi u takvom slučaju podudaranja mogao da bude branilac. Ta linija po kojoj je Tači birao advokate uspela je da oslobodi Ramuša Haradinaja, to košta oko 25 do 26 miliona evra - objašnjava Fila.

DNEVNICA 2.220 EVRA, PLUS TROŠKOVI

U MEDIJIMA su se pojavljivale informacije da je baš Najs, koji je branilac i Samija Ljuštakua, komandanta Dreničke grupe OVK i zone Paštrik, prodavao Albancima poverljive informacije o zločinima i namerama da se podignu određene optužnice. U prištinskim novinama se pisalo da Najs traži 2.200 evra po danu plus troškove puta. Takođe, u njegovom pismu koje je izašlo u javnost, navedeno je da tzv. vlada Kosova, u vreme kada je Haradinaj bio premijer, duguje pola miliona evra za usluge, uz opasku da će, ako ne plate, o svemu javno govoriti u medijima. Javno je kritikovao Martija, a pomogao je i Suzi Džeger da napiše Tačijevu autobiografiju "Nova država - moderna država".

Naš sagovornih dodaje da ne vidi pravni osnov zbog kojeg Tači već dva dana razgovara sa tužiocem.

- Ne znam u kom svojstvu je tamo, osim ako nije otišao da pokuša da zaustavi tužioca. Pravilo je da optužnica mora da bude podignuta, da se sazna šta je u njoj i onda je logično da optuženi ide u sud - jasan je Fila, i dodaje da sumnja da će Tači posle 20 godina odgovarati za zločine.

Javnost i dalje nagađa šta se nalazi u optužnici za koju sudija za prethodni postupak ima rok do 24. oktobra da je potvrdi ili odbaci.

- Nikako da saznamo za šta je on optužen, verovatno i nećemo skoro. Koliko sam čuo, tamo je bio razgovor između njegovih branilaca i predistražitelja oko tehničkih pitanja i to će se tako i završiti ovog puta. On je otišao kao kosovski predsednik i uveren sam da će učiniti sve da vodi glavnu reč u narednim razgovorima Beograda i Prištine - kaže advokat Branislav Tapušković, i dodaje da Najs njemu kao "prijatelju suda" nije hteo da dostavi dokumenta sa čvrstim dokazima o trgovini organima ubijenih Srba i njihovom vađenju u "žutoj kući" na severu Albanije, u šta je, prema navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, umešan i Tači.

Spekulisalo sa da su ti dokazi uništeni. Međutim, Tapušković i Fila tvrde da su oni sklonjeni i da će možda nekada biti objavljeni, a možda i ne. To će, najverovatnije, zavisiti od političke procene, koja će i te kako pratiti Tačijev slučaj.

Inače, i naša radna grupa kojom rukovodi poslanik Milovan Drecun poslala je Specijalnom sudu sve podatke koje ima o zločinima, kao i tačnu organizacionu strukturu OVK, kako bi se znalo ko je vukao konce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!