PORUKA ŽAN-LUJ FALKONIJA: Trgovinska razmena između Srbije i Francuske premašila je milijardu evra

D. MATOVIĆ

13. 07. 2020. u 14:04

FRANCUSKA je posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana, a ekonomski odnosi naših zemalja imaju veliki potencijal. Trgovinska razmena između Srbije i Francuske premašila je milijardu evra.

ПОРУКА ЖАН-ЛУЈ ФАЛКОНИЈА: Трговинска размена између Србије и Француске премашила је милијарду евра

Foto: Arhiva

U Srbiji posluje oko 120 francuskih kompanija, koje su uključene u veoma važne projekte - upravljanje i razvoj aerodroma, izgradnja inovativnog centra za preradu otpada, izgradnju metroa u Beogradu... Ipak, naši prijateljski odnosi počivaju pre svega na ljudima. Ovo je poručio Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Beogradu u pismu koje je prosledio medijima povodom 14. jula, nacionalnog praznika te zemlje.

U ovom specifičnom periodu koji je obeležen pandemijom kovida 19, francuski nacionalni praznik, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, biće ove godine obeležen na drugačiji način. Tradicionalnog prazničnog prijema koji se organizuje u rezidenciji neće biti.

Putem društvenih mreža virtuelno će biti otvorena vrata rezidencije, kroz kratak video o njenoj arhitekturi i umetničkim delima koja su u njoj izložena. Zdanje u Pariskoj ulici biće osvetljeno bojama zastave Francuske.

- Naši prijateljski odnosi su podstaknuti mobilnošću studenata, istraživača i preko lingvističke razmene - napisao je ambasador Falkoni.

- Francuski još nije 'poslovni jezik' Balkana, ali ostaje jezik koji se bira srcem. Srećan sam što danas u Srbiji 110.000 ljudi i dalje uči jezik Molijera. Ove godine, nova generacija srpskih studenata stipendista priprema se da dođe u Francusku kako bi nastavila svoje univerzitetsko obrazovanje. Njihovim zahtevima za vizu biće data prednost tako da mogu spokojno da započnu svoju školsku godinu. Takođe zahvaljujem odličnom timu Francuske škole u Beogradu koji je pod teškim okolnostima uspeo da obezbedi onlajn nastavu za svojih 500 i više francuskih, srpskih i međunarodnih učenika.

Ambasador je podsetio da se tokom prethodne godine 35.500 francuskih turista uputilo u Srbiju da otkriju njene lepote i izrazio nadu da će "ove posete biti još brojnije kada se užasna pandemija okonča".

- Nacionalni praznik je prilika da se osvrnem na aktuelnosti vezane za naše bilateralne odnose, koji počivaju na 180 godina dugoj istoriji diplomatskih veza - naveo je Falkoni. - Od prethodnog 14. jula 2019. godine, naše međusobne veze bile su intenzivne, i to uprkos periodu izolacije zbog pandemije i u Francuskoj i u Srbiji.

Foto: Predsedništvo Srbije

Pre tačno godinu dana, predsednik Republike, Emanuel Makron, posetio je Srbiju. Tu prvu posetu jednog francuskog predsednika posle gotovo 18 godina obeležila je zajednička želja za oživljavanjem francusko-srpskih političkih odnosa. Tom prilikom je potpisano dvadesetak sporazuma o saradnji u svim oblastima i usledilo je više bilateralnih poseta ministara i parlamentaraca, uključujući i posetu ministarke vojske Florans Parli, u decembru 2019. godine.

Godinu dana posle posete predsednika Makrona Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je bio u Parizu.

- Tom prilikom, bilo je reči o svim aspektima naših bilateralnih odnosa kao i o perspektivi pristupanja Srbije Evropskoj uniji - objasnio je Makron.

- Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodologiju procesa pristupanja koja je usvojena proletos. Bilo je reči i o odgovorima na krizu izazvanu kovidom 19 i posebno o neophodnosti da se održi balans između zdravstvenih mera i poštovanja osnovnih prava i sloboda.

Ambasador je podsetio i na samit između Beograda i Prištine koji je održan 10. jula u Parizu, putem video konferencije, i kojim su kopredsedavali Emanuel Makron i Angela Merkel:

- Na tom samitu, u prisustvu visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka, predsednik Vučić i predsednik vlade Hoti su se dogovorili da nastave dijalog prekinut novembra 2018. Pregovori između dve strane koje olakšava Evropska unija započeti su 12. jula, video konferencijom, a nastaviće se prvim sastankom u Briselu, 16. jula. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije