PANAOTOVIĆ Pokušaj da se vlast preuzme nasiljem doživeće krah

V.N.

10. 07. 2020. u 17:05

NOVOSADSKI sociolog Bojan Panaotović ocenjuje da će pokušaji raznorodnih grupa da mimo demokratske procedure, molotovljevim koktelima, motkama, vikom i prostotom sruše aktuelni poredak u Srbiji, završiti fijaskom.

ПАНАОТОВИЋ Покушај да се власт преузме насиљем доживеће крах

Foto: Novosti arhiva

- Za svaku obojenu i (ili) krvavu revoluciju potrebna je snažna volja respektabilnog dela građanstva, ako ne i većine, dočim ovde na sceni imamo oko 5.000 demonstranata u tromilionskom Beogradu i 2.500 protestanata u Novom Sadu, gradu u kome živi i radi blizu pola miliona ljudi-kazao je Panaotović.

On je dodao da demonstranti koji ne trpe drugačije mišljenje i smatraju da su "oni drugi" krezuba marva, ne šire demokratiju i toleranciju, ali, na žalost, sva je prilika, veoma uspešno šire Kovid 19 s obzirom na to da je na protestima ovakvog tipa nemoguće sprovoditi mere prevencije.

MILU KROZ PRSTE GLEDAJU

OSVRNUVŠI se na ocene koje se iz pojedinih spoljnih i unutrašnjih medijskih i centara moći mogu čuti o „autokratiji“ Aleksandra Vučića.

- Istovremeno, mnogi u Srbiji i u Evropi ne vide istinsku autokratiju Mila Đukanovića kod koga se ,kada je reč o neprijavljenim skupovima i kešenjima mera protiv širenja epidemije, munjevito hapse sveštenici, poslanici, građani, i koji isteruje pendrecima i suzavcima rukovodstvo Budve iz zgrade , a koji je ušao u četvrtu deceniju svoje vladavine na čemu mu može pozavideti i sam Lukašenko. - kazao je Panaotović.

Policija bi,smatra on, trebalo da bude rezolutna u zaštiti života, imovine, javnog reda i mira i bezbednosti i to po ugledu na postupanje francuske i nemačke policije tokom pobune „žutih prsluka“ili mera vezanih za Kovid 19 u Nemačkoj.

- Ogromna većina građana Srbije ne želi da gleda anarhične scene Skupštine i Gradske kuće u plamenu a samo naivni mogu da da veruju u slučajnost – da se intenziviraju građanski nemiri u Srbiji uoči važnih pregovora o kosovu i Metohiji koji predstoje pšredsedniku Vučiću. Jer onima koji rade protiv interesa Srbije odgovara nejedinstvo,haos i nestabilnost. - upozorio je Panaotović.

n je zaključio da Srbiju istorija nikada nije milovala ali ključni benefit tih muka jeste da su generacije kroz vekove stekle čvrstinu i iskustvo te da upravo zbog toga, anarhija i nasilje neće proći i okončaće se neslavnim gašenjem bez ikakvog političkog rezultata i dobitka .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri