VUČIĆ STIGAO U PARIZ: Sa Makronom večeras o Kosovu

Tanjug

09. 07. 2020. u 12:44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas pre podne u dvodnevnu posetu Parizu, gde će se u večernjim satima sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

ВУЧИЋ СТИГАО У ПАРИЗ: Са Макроном вечерас о Косову

Foto: Tanjug

U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata biće dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dveju zemalja, pandemiji korona virusa.

Posle sastanka dveju delegacija, uslediće radna večera koju Makron organizuje u čast predsednika Vučića, koji je uoči puta u Pariz poručio da ide „da se bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju, naš narod i interese naše zemlje“.

Reč je o vrlo važnom suretu na kome će predsednik Vučić sigurno tražiti podršku i razumevanje za srpske interese od predsednika Makrona, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsednik u njemu imaju iskrenog prijatelja.

Ta podrška za uvažavanje srpskih interesa bila bi neophodna u trenutku kada je odložen sastanak zakazan na inicijativu Ričarda Grenela u Beloj kući na ovu temu, a EU u punoj diplomatskoj ofanzivi da ona privede kraju kosovski problem, uz neprikriven cilj - međusobno priznanje.

U svakom slučaju, predsedniku Vučiću će posle susreta sa Emanuelom Makronom biti mnogo jasnije šta može očekivati od sustrašnjeg video-samita posvećenog kosovskom pitanju.

Samit je Makron organizovao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na njemu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Za nedelju 12. jula planiran je sastanak u Briselu predsednika Vučića sa Hotijem, a uz prisustvo Borela i Lajčaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili