NAŠI SENIORI I IZBORI - Među kandidatima za poslanike Skupštine Srbije i 185 najstarijih: Partije penzionerima veruju

S. S. R.

18. 06. 2020. u 19:00

U TRCI za poslanička mesta u 12. sazivu Skupštine Srbije nalazi se i 185 penzionera. Oni su raspoređeni u 18 od 21 stranke i koalicije koje će se naći na glasačkom listiću pred građanima 21. juna.

НАШИ СЕНИОРИ И ИЗБОРИ - Међу кандидатима за посланике Скупштине Србије и 185 најстаријих: Партије пензионерима верују

Foto: Novosti arhiva

Najviše najstarijih građana ima među kandidatima Saveza vojvođanskih Mađara - 26. Dve pozicije manje dobili su među radikalima, a u starije veruju i u pokretu "Metla 2020", koji je kandidovao čak 24 penzionera.


Miljan Damjanović, iz SRS, kaže, za "Novosti", da imaju deset odsto penzionera na listi jer oni najbolje znaju šta mogu da kupe od penzije, kao i kako od nje žive:


- Gledali smo da naša lista bude onakva kakva je Srbija. Da se država preslika preko kandidata. Tako da imamo i visokoobrazovanih, i zanatalija, i starih, i mladih. Deset odsto su penzioneri, i oni su predsednici naših opštinskih odbora. Zadužili su SRS i na taj način želimo da im se odužimo. Oni najbolje znaju kako je to biti penzioner u Srbiji, a i podržali su naš stav da najmanje penzije moraju biti u skladu s mininalnom potrošačkom korpom.

PRVU SEDNICU VODI SMILjA TIŠMA

 

PRAVILO je da prvu konstitutivnu sednicu gde se verifikuju mandati vodi najstariji poslanik. To će najverovatnije biti pravnik u penziji Smilja Tišma. Ona je u vrhu liste SPS-JS, kao dete je preživela logore u Hrvatskoj, a sada ima 91 godinu.


Na listi "Nek maske padnu" ima 20 ljudi koji su otišli u penziju, Koalicija za mir je kandidovala 11, "Aleksandar Vučić - Za našu decu" 17, SPS-JS šest, Suverenisti 12, Zavetnici sedam, Narodni blok pet, Pokret slobodnih građana četiri, Ujedinjene demokrate Srbije sedam, "Za kraljevinu Srbiju" šest, a "Pobeda za Srbiju" deset.


Po jednog kandidata penzionera delegirali su Levijatan, Ruska stranka i Zdrava Srbija. Zanimljivo je i da se na listi studentskog pokreta "Jedan od pet miliona" provukao i jedan penzioner. Najstarijih nema među predstavnicima SDA, Albanaca i koalicije Stranke pravde i pomirenja i Demokratske partije Makedonaca.


A koliko će zaista penzionera dobiti poslaničke legitimacije znaće se posle izbornih rezultata i dodele mandata po redosledu sa lista koje pređu cenzus i uđu u parlament. U sazivu koji čeka naslednike ima 11 penzionera, pa se očekuje da će ih približno toliko biti i u novom timu. Ceo klub PUPS, stranke koja će na izborima nastupiti na listi SNS, čine najstariji građani, a ostali su raspoređeni po drugim poslaničkim grupama.
Inače, penzioneri u klupama imaju pravo da se opredele da budu na stalnom radu u Narodnoj skupštini i primaju poslaničku platu ili da dobijaju naknadu u visini razlike između punog iznosa plate i penzije.

 

MIĆUN NAJISKUSNIJI

Foto: Novosti arhiva

Dragoslav Mićunović


U PRETHODNOM sazivu parlamenta među najistaknutijim poslanicima penzionerima bili su Dragoljub Mićunović (na slici), koji je napunio 90 godina, Milutin Mrkonjić, Dragomir Karić, Momo Čolaković, Vojislav Šešelj... Očekuje se da svoje mesto neki od njih zauzmu i u novom timu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!