MINISTAR SELAKOVIĆ SA DIREKTORKOM UNESKA: Srbiji je čast što je treći put za redom, izabrana za Izvršni savet te ustanove (FOTO)

Novosti online

20. 06. 2024. u 18:23

MINISTAR kulture Nikola Selaković sastao se sa generalnom direktorkom UNESKA Odri Azule u Parizu, a na sastanku se razgovaralo o unapređenju dosadašnje saradnje sa Uneskom.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА ДИРЕКТОРКОМ УНЕСКА: Србији је част што је трећи пут за редом, изабрана за Извршни савет те установе (ФОТО)

Foto: Instagram printskrin/ministarstvo_kulture

Ministar kulture je naglasio da je Srbija posvećena principima i prioritetima Uneska, kao i ostvarivanju zajedničkih ciljeva i inicijativa unutar UN, a Azule je visoko ocenila aktivnosti Srbije i posvećenost ciljevima Organizacije.

Ministar Selaković je ukazao da Srbija kontinuirano daje podršku prioritetima postavljenim u Deklaraciji MONDIACULT 2022. godine i Okviru za kulturu i umetničko obrazovanje 2024. godine i snažno se zalaže za uspostavljanje posebnog cilja za kulturu nakon 2030. godine i promovisanje kulture kao globalnog javnog dobra.

Selaković je upoznao direktorku Azule sa izazovima i opasnostima sa kojima se susreće srpski narod, kao i srpsko kulturno i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji, koje je kontinuirano izloženo uništavanju, skrnavljenju i falsifikovanju i upozorio na eskalaciju jednostranih poteza Prištine uperenih protiv prosvete, kulture, pa i samog opstanka srpskog naroda na KiM.

Ministar je napomenuo da je od posebnog značaja potpisivanje Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke izložbe (Blok 17) u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau u Poljskoj, koji je potpisan 25. januara u okviru obeležavanja Svetskog dana sećanja na Holokaust u Unesku.

Selaković je istakao da je Srbija posvećena daljim koracima i sprovođenju svih potrebnih aktivnosti u cilju pripreme zajedničke izložbe u Bloku 17 i izrazio uverenje da će scenario i koncept izložbe, uz koordinaciju Uneska, biti finalizovan i predstavljen u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau.

Na sastanku je istaknut značaj nominacije kovačičkog naivnog slikarstva u sklopu prioriteta zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ministar je ukazao da je za Srbiju čast što je treći put za redom, izabrana za Izvršni savet Uneska i naglasio da naša zemlja aktivno radi na implementaciji Uneskovih konvencija iz oblasti kulture, te uputio poziv Generalnoj direktorki Uneska Odri Azule za zvaničnu posetu Srbiji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ATENTAT NA DONALDA TRAMPA - SVI DETALJI: FBI saopštio da se napad se tretira kao potencijalni teroristički čin (FOTO/VIDEO)