DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici

Novosti online

25. 05. 2024. u 16:52

"RUANDA, dok sedimo ovde, priprema genocid u istočnom delu DR Konga!"

ДВЕ ДРЖАВЕ САМО ШТО НИСУ ЗАРАТИЛЕ ТОКОМ СЕДНИЦЕ У УН: Скандалозно је да имају саосећања само према људима у Сребреници

Foto: Printskrin

Ove reči predstavnika DR Konga izazvale su veliku pažnju na GS UN o rezoluciji o Srebrenici. Inače, upravo je Ruanda sa Nemačkom bila glavni inicijator rezolucije o Srebrenici.

- Tu su izjave lidera iz Ruande koji su otvoreno rekli stranim medijima da vojska Ruande neće napustiti DR Kongo sve dok Tutsi ne dobiju svoju teritoriju i dok njihova prava ne budu garantovana. To je veoma opasna izjava i ona potvrđuje nedavne napade koje je izvršila vojska Ruande. Ovo je rezultiralo masakrom nevinih civila, od kojih su većina bili žene i deca - kazao je predstavnik DR Kongo.

Dodao je da su više od 11 miliona mrtvih, 7,9 miliona interno raseljenih zločini protiv DR Kongo koji se dešavaju duže od 30 godina.

- Moja delegacija je šokirana da vidi da su neki počinioci tih užasa na istoku moje zemlje među inicijatorima ove rezolucije. Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici - kazao je predstavnik DR Kongo.

Foto: EPA

Kasnije, DR Kongo glasao je protiv rezolucije o Srebrenici.

- BiH je postkonfliktna oblast koja je veoma osetljiva, s etničkim tenzijama i unutrašnjim političkim problemima. Trebalo bi oprezno da nastavimo - rekao je predstavnik Konga, ističući da nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je juče na činjenicu da je bio u pravu da će rezolucija o Srebrenici produbiti podele.

- Samo što pred nama nisu zaratili Ruanda i Kongo - rekao je on za TV Prva.

Istočni Kongo godinama potresa nasilje koje uključuje ubistva, silovanja i sakaćenja koje čine naoružani pobunjenici različitih grupa uključujući M23 i Savezničke demokratske snage (ADF).

Zbog ponovne pojave M23 od novembra 2021. raseljeno je najmanje 500.000 ljudi.

Kongo optužuje susednu Ruandu da podržava pobunjenike M23, koje čine uglavnom pripadnici etničke grupe Tutsi sa istoka Konga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)