PRETNJE UZ ZASTAVU ISLAMSKE DRŽAVE: Srbi u Novom Pazaru uznemireni posle divljanja ekstremista koji su skandirali "Republici Sandžak"

B.Subašić

13. 04. 2024. u 08:00

MLADI novopazarski ekstremisti su tokom opsade srpskog naselja Šestovo, uz klicanje "Republici Sandžak", nosili i zastave terorističke Islamske države.

ПРЕТЊЕ УЗ ЗАСТАВУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Срби у Новом Пазару узнемирени после дивљања екстремиста који су скандирали Републици Санџак

FOTO: Privatna arhiva

Na društvenim mrežama se kao organizator manifestacije nacionalne i verske mržnje slavi izvesni E. H., vođa tamošnjih "navijača", što je eufemizam za nasilničke grupe koje su podložne svim vrstama ekstremizma. Da je taj proces u toku svedoči fotografija E. H. sa majicom na kojoj je lik Aćifa Bljute, nacističkog saradnika koji je tokom Drugog svetskog rata radio na albanizaciji bošnjačkog stanovništva.

- Svi koji prate društvene mreže u Novom Pazaru svedoci su da je on intenzivno pozivao u pohod na Šestovo, ali veći je problem što se mnogo ljudi odazvalo na poziv tog problematičnog lika. To je zastrašujuće - kaže novopazarski Srbin koji je zamolio da ne otkrivamo njegov identitet jer su se osilili i vlada atmosfera "u kojoj može da odleti glava".

FOTO: Privatna arhiva

Objava na društvenim mrežama

Kad je završen ramazanski post 21 kamion ušao je u Srbima naseljeno Šestovo. Uz psovanje "četničke majke" i povike "Alahu ekber", bacanje baklji prema kasarni ekstremisti su zastrašivali svoje srpske komšije, koji su bili prinuđeni da se pismom obrate predsedniku Aleksandru Vučiću, od koga su zatražili zaštitu.

- I Bošnjaci i Srbi su naši građani i ići ću sa svojim bošnjačkim prijateljima, sa komšijama, da razgovaram i sa jednima i sa drugima. Za nas mir nema cenu i jedne i druge moramo da razumemo, da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedne druge i praznike jednih i drugih i to moramo da uradimo pre Vaskrsa, da nam se ne bi ponovilo ovo što nam se dogodilo sad za Bajram - najavio je Vučić, komentarišući divljačko ponašanje u Pazaru.

Foto: Printscreen

"Navijači" navijaju za Islamsku državu

Ova priča zabrinjavajuće podseća na devedesete i anagažovanje sarajevskih uličnih kriminalaca sa društvenog dna da izazovu prve incidente sa Srbima i stvore gradske paravojske satavljene od ološa. Ipak, nije problem samo na društvenom dnu već i u političkoj eliti muslimana Raške oblasti, odnosno onom njenom delu koji se poziva na nelegalni "referendum" iz 1991. održan u organizaciji Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, koje je pitalo muslimane iz Srbije da li su za "punu političku i teritorijalnu autonomiju" regiona i njegovo "pravo na priključenje jednoj od suverenih republika", misleći na Bosnu i Hercegovinu.

Od tada ovo pitanje separatizma u javnosti bombastično podgrejava, čak i kada je u organima vlasti Srbije, Sulejman Ugljanin pozivajući na stvaranje "države Sandžak".

Foto: Printscreen

Blokada Šestova

- Incidenti u Novom Pazaru su samo vrh ledenog brega. Na odvajanju Raške oblasti od Srbije se radi decenijama po ugledu na kosovsko-metohijske Albance. Stvorena je cela dobro finansirana infrastruktura (razne akademije, instituti i slične ustanove), koja upornim falsifikovanjem istorije toga prostora razvija mržnju prema Srbiji, koja je navodno "okupirala Rašku" 1912. godine. Umesto prirodne integracije raških muslimana u društvo države u kojoj žive na delu je radikalna politička islamizacija. Nisu oni Turci, niti su došli iz Turske, najveći deo stanovništva Novog Pazara su poreklom Srbi koji su primili islam, o tome piše dr Ejup Mušović u knjizi "Etnički procesi i etnička struktura stanovništva Novog Pazara". Ima tamo dosta mudrih i obrazovanih ljudi, ali njihova reč se ne čuje. Čuju se oni koji žele da spoje granice "velike Bosne" i "velike Albanije" na Pešteru. Pitanje je gde su stranke koje su decenijama u vlasti ove države - upozorava akademik Slavenko Terzić.

Foto Z. Jovanović

akademik Slavenko Terzić

POMOĆ NEMAČKE I TURSKE

AKADEMIK Terzić ukazuje da ekstremisti među muslimanima Raške oblasti imaju snažnu podršku:

- Pre svega od strane Turske u okvire njene neoosmanističke politike, a s druge strane i sa Zapada, pre svega od Nemačke. To pokazuje da živimo u vremenu u kome se neku ruku ponavljaju geopolitičke orijentacije s početka 20. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?