(ISPRAVKA) BiH je kosponzor Rezolucije sa Nemačkom i Ruandom

V.N.

03. 04. 2024. u 07:49

NAŠ portal je 3. aprila objavio tekst naslova IRONIJA JE DA NEMCI OD SRBA PRAVE GENOCIDAŠE: Rezolucijom o Srebrenici Zapad želi da "namiri" muslimane koji su kivni zbog Palestine", koji je nakon toga od strane portala Raskrinkavanje.ba ocenjen kao medijsko negiranje "genocida" kroz "pažljiv" odabir sagovornika, te pristrasno izveštavanje.

(ИСПРАВКА) БиХ је коспонзор Резолуције са Немачком и Руандом

Foto Radio Sarajevo

Iz izvornog teksta uklonjen deo izjave diplomate Branka Brankovića, koji je naveo da ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija radi mimo odluke Predsedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara, što nije tačno jer inicijativu za donošenje Rezolucije nije podnela Bosna i Hercegovina, već su to uradile Nemačka i Ruanda. BiH je zajedno s nekoliko drugih zemalja bila kosponzor Rezolucije.

Prema rečima diplomate Brankovića, koji je svojevremeno bio ambasador Srbije pri UN, hipokrizija je da će rezoluciju predložiti Nemačka i Ruanda.

- Istorijski, Nemačka ima ogromnog putera na glavi kada je genocid u pitanju. Bila je kolonijalna sila kada je narod ubijala na ulici. U Ruandi je bio genocid, a ne priča se o tome nego je suština da je Ruanda muslimanska zemlja, pa je zato izabrana kao pogodna.

Naš sagovornik je istakao da će se videti kakav je odnos snaga po pitanju rezolucije.

- Ne bih se iznenadio da neka zemlja zatraži da za usvajanje rezolucije bude potrebna dvotrećinska većina. Države članice na to imaju pravo ako smatraju da je tema od izuzetne važnosti. Onda se prvo proceduralno glasa o tom predlogu i odluka se donosi običnom većinom. Ukoliko ne prođe predlog, za rezoluciju je dovoljna prosta većina. Jasno je da iza rezolucije stoje evropske zemlje i SAD i učiniće masovni pritisak da dokument dobije zeleno svetlo. Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju politički značaj. Usvajanje može da odjekne u nekim muslimanskim zemljama i na njih može da se izvrši pritisak, politički i ekonomski, da glasaju "za" s obzirom na aktuelni trenutak napada Izraela na Palestinu, naveo je Branković i dodao da je pokušaj usvajanja rezolucije propao 2022. godine, ali su tada bile drugačije okolnosti, a sada "Zapad gubi pozicije u sukobu u Ukrajini i pokušava da dobije poene gde god da može".

Kako je rekao bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović za "Novosti", Zapad se dovodi u "neprijatnu situaciju zbog oživljavanja uspomena na kršenje međunarodnog prava, koje su počinili 1999. nad nama".

Podseća na to da je već dva puta odbijen predlog Rusije da se o agresiji raspravlja pred SB UN, a "što više to blokiraju, veća je slabost koju pokazuju time da ne smeju da uđu u dijalog u vezi sa zločinom koji su sproveli pre četvrt veka":

- Zapad želi da pređe u kontraofanzivu, a nas biraju kao metu jer smo mi bili žrtve njihove agresije. Oni bi sa oživljavanjem ideje o našoj genocidnosti želeli da nas vrate na stub srama gde su hteli da nas stave još devedesetih.

On je ukazao da je u "Ruandi Zapad kriv jer nije učinio ništa da ih zaštiti od građanskog rata u kojem se desio genocid i sada žele da to isprave".

- Prvi genocid koji je izvršen u moderno vreme sprovela je Nemačka u svojoj koloniji Namibiji 1904, a pre nekoliko godina je priznala genocid i počela da plaća odštetu. Odgovornost Nemačke je i Holokaust, a želela bi da taj odijum za genocid prenese na nečija tuđa leđa. I to je radila i ranije, jer je tokom krize u Jugoslaviji bila uvek protiv Srbije, naveo je Jovanović.

ŠTA PIŠE U ANALIZI RASKRINKAVANjA?

U analizi portala Raskrinkavanje objavljenoj 6.7.2023. godine u sklopu serijala “Rasvjetljavanje” naveden je pregled poznatih činjenica o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Kaže se da je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom muškaraca i dečaka, u okolini Srebrenice nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad tim gradom.

Portal Raskrinkavanne navodi da ne zločin u Srebrenici okvalifikovan je kao genocid u presudama koje je su izrečene u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine.

Dalje kažu da je za zločine u Srebrenici je do sada osuđeno 50 osoba, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici njih sedam uključuje presude za "genocid".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone