OTIMAJU I SOCIJALU! Zbog Kurtijeve uredbe isplate za siromašne Srbe na KiM ograničene na 10.000 dinara

D.Z. - S.S.R.

21. 02. 2024. u 07:00

ODLUKA premijera privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbina Kurtija da zabrani dinar slomila se juče preko leđa najsiromašnijih. Iako su dobili poruke o redovnoj uplati socijalne pomoći iz budžeta Srbije, na šalterima Poštanske štedionice oni najbrži i najsrećniji su mogli da podignu samo po 10.000 dinara, jer su isplate ograničene zbog nedostatka novca, a usled rampe koja je u poslednje vreme dva puta spuštena na administrativnim prelazima za vozila britanske firme "Henderson", koja prevozi dinare na KiM.

ОТИМАЈУ И СОЦИЈАЛУ! Због Куртијеве уредбе исплате за сиромашне Србе на КиМ ограничене на 10.000 динара

Foto: Novosti

U južnoj pokrajini, prema poslednjim podacima, ima 31.596 onih koji primaju socijalu, dečji, borački dodatak ili neki drugi vid pomoći, pa su juče formirali redove u Severnoj Mitrovici, Gračanici, Goraždevcu... kako bi podigli makar deo od 10.000 dinara. Neki nisu uspeli ni toliko, jer novca u nekim sredinama uopšte nije bilo.

- Živim sa bolesnim sinom od 40 godina koji je korisnik socijalne pomoći, a koji zbog bolesti ne ide nikuda izvan Gračanice niti je u stanju da ode do Kuršumlije koja nam je udaljena šezdesetak kilometara, gde možemo da podignemo novac. I ja sam težak dijabetičar i ne mogu da putujem, tako da smo ostali bez sredstava za život. Jednostavno ne znam kako ćemo se snaći za namirnice narednih dana - priča nam sa suzama u očima starija žena iz Gračanice.

I u Leposaviću slična slika.

- Ovo je zaista strašno, eto danas sam podigla 10.000 dinara sa kojima ne znam šta pre da radim. Da li da platim račune ili da kupim namirnice za mene i supruga? Srećom ćerka nam radi u centralnoj Srbiji, pa sam manje zabrinuta zbog nje, a nama šta Bog da, ali je ovo veliki greh prema srpskom narodu što nam čine iz Prištine. Ograničili su nam sve, slobodu kretanja, prava na sopstvene institucije, na jezik, a sada nam ukidaju i pravo na život - kaže nam I. M. iz Leposavića, koja ne skriva gnev i nemoć.

FOTO: Novosti

 

Majka četvoro dece, koja živi u Gračanici, poručuje da nema para, a ko zna i da li će ih biti:

- Kako ću sada, moram sada do centralne Srbije sa njima. Tako je valjda Kurti odredio, situacija je katastrofa. Stvarno nemam reči šta nam rade, a pričaju da hoće multietničko društvo. Sram ih bilo.

Na mnogim bankomatima širom Kosova i Metohije, koji pripadaju Poštanskoj štedionici, bilo je istaknuto obaveštenje da novca nema.

Predsednica lažne države Vljosa Osmani kazala je da se ne odustaje od ukidanja dinara, ali da međunarodni partneri traže da se odredi tranzicioni period za primenu uredbe tzv. Centralne banke Kosova.

- SAD i drugi saveznici ne traže od nas da zadržimo dinar i ne treba da stvaramo utisak da neko traži od nas da ne poštujemo Ustav, jer to nije istina. Dakle, imamo potpuno razumevanje i, zapravo, zajednički cilj sa našim saveznicima, posebno sa SAD. Sve o čemu se razgovara je plan tranzicije.

Inače, na Kosovu i Metohiji platu iz budžeta Srbije prima 31.831 čovek, dok penzionera ima 29.115. Takođe, brojna preduzeća u srpskim sredinama u južnoj pokrajini posluju u dinarima.

Kritike bez rezultata

POVODOM ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji Srbija je tražila sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio o posledicama uklanjanja naše valute. Iako su čak i zapadne zemlje kritikovale Prištinu i tražile joj da odloži odluku, Kurti se na to nije ni osvrnuo. Rekao da su odnosi sa saveznicima, pogotovo sa Sjedinjenim Američkim Državama dobri, ali da se ne slažu uvek u svemu, te da nema reči o ukidanju odluke o ukidanju dinara. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!