KRITIKUJU VUČIĆA, A NIŠTA NISU PREDUZELI DA RASVETLE UBISTVO ĆURUVIJE: Ministar Jovanović o reakcijama opozicije na odluku Apelacionog suda

Novosti online

07. 02. 2024. u 16:52

ODLUKA Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi optužbi četvoricu bivših pripadnika Resora Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, izazvala je reakcije i predstavnika opozicije, koji su njeno donošenje iskoristili za pominjanje predsednika Aleksandar Vučića.

КРИТИКУЈУ ВУЧИЋА, А НИШТА НИСУ ПРЕДУЗЕЛИ ДА РАСВЕТЛЕ УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ: Министар Јовановић о реакцијама опозиције на одлуку Апелационог суда

Foto: Novosti

Tim povodom oglasio se Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija. Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Više je nego sramno, degutantno i potpuno neprimereno ponašanje naših opozicionih političara koji konstantno, bez izuzetka, ne propuštaju nijednu priliku da svaku tragediju u našoj državi, bez obzira u kom periodu je nastala, iskoriste za sticanje političkih poena.

Posebno je monstruozno, potpuno neosnovano i drsko pokušavanje povezivanja i dovođenja u kontekst predsednika Republike Aleksandra Vučića u negativnoj konotaciji, sa ovim događajem, kada je upravo on odigrao ključnu ulogu da se načine prvi pomaci u istrazi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, nakon što 12 godina apsolutno ništa nije urađeno povodom ovog dramatičnog događaja.

Žalosno je i za svaku osudu što su glavni i najglasniji kritičari nedostatka odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije upravo oni koji su, tokom godina vlasti, ostali pasivni, bez i jedne inicijative i ništa konkretno nisu preduzeli da rasvetle ovaj zločin.

Naprotiv, pravi, vidljivi, konkretni i jasni pomaci u istrazi ovog ubistva započeli su tek sa dolaskom Aleksandra Vučića na poziciju prvog potpredsednika Vlade Srbije, kada je 2012. godine formirana Komisija za istraživanje ubistva novinara.

Stoga prava pitanja u slučaju Ćuruvija, mogu da idu jedino i isključivo na adrese onih koji svakodnevno najprostijim politikanstvom pokušavaju da dođu do jeftinih poena svojih ,,nazovi“ pristalica, bespotrebno uzbunjujući narod koji je, nedavno, po ko zna koji put pokazao kome najviše i jedino veruje.

Poštovana gospodo: Đilas, Aleksić, Tepić, uvaženi nekadašnji predsedniče Republike u dva mandata g-dine Tadiću:

Zašto ništa nije urađeno na rasvetljavanju ubistva novinara u periodu kada ste bili na vlasti? Vaša neaktivnost, neodlučnost, nesposobnost, ili, odsustvo političke i moralne volje u ključnim trenucima sada vam oduzima svako moralno pravo da držite lekcije o odgovornosti i pravdi za Slavka Ćuruviju.

Političko iskustvo kojim se hvalite bi trebalo da vam posluži da konačno shvatite, da svom narodu, osim uzbunjivanja i uznemiravanja koje svakodnevno različitim temama priređujete, ne donosi ništa dobro već dugi niz godina.

Kako se sadašnja vlast odnosi prema pretnjama novinara najbolje može da se vidi na osnovu postupanja Stalne radne grupe za bezbednost novinara. U slučaju napada na novinara Daška Milinovića i policija i tužilaštvo su ekspresno reagovali, našli i pravosnažno osudili počinioce. Slučaj OK radija u Vranju je takođe dobio sudski epilog, takođe pravosnažni. To su primeri kako ova vlast želi da tretira sve one koji se usude da idu protiv slobodnog novinarstva u Republici Srbiji.

Nama kao društvu je, više nego ikada, potrebna isključivo i samo istina o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, kako zbog porodice ubijenog tako i zbog celokupnog našeg društva i sprovođenja demokratije.

Jedino što nam ne treba je, ono za šta su se opozicioni političari odlučili, usled nedostatka političkih ideja i programa, je zloupotreba ove teme, nakon što, godinama unazad ni prstom nisu mrdnuli kako bi ovo ubistvo i druga ubistva novinara bila rasvetljena.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Resora Državne bezbednosti početkom decembra 2021. godine bili osuđeni na ukupno sto godina zatvora zbog ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije i oslobodio ih svih optužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu