VUČIĆ IZ DAVOSA: Sa Ursulom fon der Lajen sam imao odličan sastanak, razgovarali smo o bitnim pitanjima za Srbiju

Novosti online

18. 01. 2024. u 18:34

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Davosa

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Са Урсулом фон дер Лајен сам имао одличан састанак, разговарали смо о битним питањима за Србију

Foto: TV Pink

Na samom početku predsednik se osvrnuo na sastanak sa predsednicom evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Ne postoji važnija osoba sa kojom možete da se sastanete u Evropi. Za nas je bio veoma dobar, odličan sastanak. Razgovarali smo o svim bitnim pitanjima za Srbiju. Od regionalnih odnosa do plana rasta koji je predložila Ursula. Nastavićemo te razgovore u Skoplju uz prisustvo drugih evropskih zvaničnika i američkih. Za ono što ćemo da predstavimo u subotu imamo i dodatnu podršku od evropskih institucija kroz različite projekte i značajan deo novca može da se očekuje iz Brisela, zahvalio sam Fon der Lajen na tome, zahvalio sam svim evropskim partnerima i po svim drugim pitanjima

On navodi da je razgovor bio prijatan i srdačan.

Na pitanje da li mu je Ursula fon der Lajen čestitala na izborima predsednik kaže:

- Ja neću da vam kažem, razmislite sami. Ja neću da takve stari koristim za unutrašnje potrebe, ja ovde predstavljam celu zemlju. Predstavljam i one koji vode prljavu kampalju protiv mene svakoga dana. Zar mislite da bi Ursula fon der Lajen došla i sela samnom i srdačno razgovarala da ne razmišlja o tome kako su se stvari odigravale i kako će se odigravati. Ne želim da zloupotrebljavam druge ljude u našim unutrašnjim borbama. Izbori su dovoljno pošteni i bili su najpošteniji u istoriji Srbije do sada. Bili su najčistiji, ponosan sam na tu pobedu - rekao je predsednik.

Foto: TV Pink

Kako kaže, ne želi da se pravda nikome niti sa čeka samo da čuje šta će ko da kaže protiv svoje zemlje.

- Večeras imam još važnih sastanaka, za mene je važno da na pristojan i dobar način predstavim našu zemlju - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da to što pristojna većina ćuti, ne znači da je satkana od neznalica. Dodaje da će i sutra šta god da se dogodi kada Kurti bude rušio sve sporazume, oni će reći da država ima pravo da radi šta hoće.

- Našli su i svoje sluge, čak i medijski u Srbiji za to. Ali to je nešto sa čim moramo da se borimo - rekao je Vučić i dodao:

- Kada vidite tako agresivnu kampanju protiv nekoga, da li se zapitate zbog čega je sve to?

Foto: printskrkin/Pink

- Pozivam ljude da gledaju u subotu ono što ćemo da predstavimo - rekao je Vučić.

Kako kaže, kada bi priznao nezavisno Kosovo, da bi mu dali Nobelovu nagradu za mir. Dodaje, za šta mu je to potrebno.

- Meni treba poštovanje naroda Srbije, što bih bio zainteresovan za to što misle stranci? Mene više interesuje kakva će fus nota da bude jednog dana u knjizi u budućnosti, nego ovo - rekao je Vučić.

Ističe da svi dobro znaju da niko nije pokrao nikakve izbore. Dodaje da treba da uđe u anale istorijske koliko pojedinci iz opozicije mrze svoju zemlju.

- Rešili su da drvlje i kamenje bacaju na svoju zemlju i da je predstave što gorom, samo zato što ih narod nije hteo. Hoće da kazne narod, kad ne mogu mene. Ali ljudi mogu da budu mirni, srpski brod sigureno plovi, u sigurnu luku - rekao je Vučić.

Na pitanje koga kažnjava programski direktor Crte koji je bio u evrospkom delu nemačkog Bundestaga gde je trebalo da priča, kaže:

- Kažljava ljude sa kojima razgovara jer im oduzima vreme. Njega je poslanik najznačajnije i najveće partije u Nemačkoj pitao, da je to pitao neko u Srbiji onda bi to bio progon. Ali je njega pitao jedan istaknuti poslanik: "Izvini, a ko vas plaća?" I onda je on morao da kaže plaćaju me Velika Britanija, Amerika i Švedska. To je bilo pitanje. Sami razmislite.

Foto: printskrkin/Pink

 

Na pitanje kako vidi to što Hrvatska hoće da pošalje borbena vozila na granicu sa Srbijom, predsednik kaže:

- Da budemo sasvim fer, ne šalje na granicu sa Srbijom. Šalju ih u Beli manastir, to je gradić jednako udaljen jednako od granice sa Srbijom, koliko i od granice sa Mađarskom. Mađarska je NATO zemlja, za predpostaviti je da im ne pada na pamet da ulaze u sukob sa NATO zemljama, znali smo ne nameravaju da napadaju Austriju. Ali ne vidim tu neku posebnu opasnost za nas. Ne mislim da tu ima opasnost za Srbiju.

Ističe da je važno da Srbija snaži i jača vojsku.

- Svi se naoružavaju i snaže svoje vojne industrije i mi ćemo. Posebno se radujem ulaganju u domaću industriju. Potrebno nam je više znanja i moraćemo više da plaćamo našeg inženjera. Takođe, ulagaćemo u dronove i da krenemo u kakvu takvu serijsku proizvodnju dronova do kraja godine - rekao je Vučić.

Kako kaže, zatražio je da ode na Kosovo i Metohiju da se obrati srpskom narodu.

- Video sam, kako kažu da, mora Svečlja da bude pušten u skladu sa sporazumima koji su u vreme Borka Stefanovića potpisani, da bude pušten na teritoriju centralne Srbije. Ne vidim u tome preveliku opasnost.  On bi naravno došao da provocira. Ali evo i ja sam zatražio sam da idem na Kosovo i Metohiju da se obratim našem narodu. I u skladu sa tim bi voleo da se poštuju sporazumi i da mi bude dopušteno da se obratim našim ljudima na svetoj srpskoj zemlji.

- Plaćao bih onako kako moram da platim, ali ćemo da plaćamo dinarima i to je ono za šta se borimo. Mi nemamo atomsku bombu, nismo vele sila, nemojte da očekujete od mene da se ponašam neodgovorno - rekao je Vučić.

Kako kaže, mora da bude ozbiljan i da donosi odluke koje po nekada moraju da budu hrabre, ali još češće mudre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (62)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!