BAHTIJARI I JANUZI OSTAJU U PRITVORU U HAGU: Pretili zaštićenom svedoku da ne govori o zločinima

S.S.R.

08. 01. 2024. u 15:59

ISMET Bahtijari i Sabit Januzi, koji su pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine u Hagu optuženi za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti i zastrašivanje tokom krivičnog postupka, ostaju u pritvoru. Njihovi zahtevi da se puste na slobodu su odbijeni.

БАХТИЈАРИ И ЈАНУЗИ ОСТАЈУ У ПРИТВОРУ У ХАГУ: Претили заштићеном сведоку да не говори о злочинима

Foto V. N.

Tužilaštvo tvrdi da su od 5. do 12. aprila 2023. Januzi i Bahtijari, u saradnji sa bivšim poslanikom Hadži Šaljom, podstrekivali zaštićenog "svedoka 1 da ne daje izjavu".  Tužilaštvo je u optužnici napisalo da postoji osnovana sumnja da su se sastajali sa svedokom i da moraju ostati u pritvoru. 

Oni su uhapšeni prošle godine. 

Prema optužnici, „Svedok 1“ je lice koje je pružilo ili će verovatno pružiti informacije Specijalnom istražnom timu, Specijalizovanom tužilaštvu ili bilo kom panelu Specijalizovanih veća Kosova o bilo kakvim zločinima koji potpadaju pod nadležnost suda. U optužnici se navodi da su Januzi i Bahtijari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa Svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji.

Optužnica dalje navodi da su se oba optužena, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali sa Svedokom 1, kao i posle toga. Po navodima, takvo postupanje pokazuje da su Januzi i Bahtijari imali nameru da zastraše Svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva u vršenju službene dužnosti.

Pred Specijalizovanim sudom u Hagu traju procesi protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Selimija, Kadrija Veselija...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)