TRAŽE UVID U SPISAK, A DOSTUPAN IM NA SAJTU: Prozapadna opozicija nastavila protest, sad zatrpavaju pisarnice Ministarstva državne uprave

V.N.

27. 12. 2023. u 20:57 >> 21:34

BLOKADA ulica i institucija, zatrpavanje pisarnica i mejlova zahtevima, širenje demonstracija na gradove...

ТРАЖЕ УВИД У СПИСАК, А ДОСТУПАН ИМ НА САЈТУ: Прозападна опозиција наставила протест, сад затрпавају писарнице Министарства државне управе

Foto D. Milovanović

Ovo su metodi koji će se, prema najavama prozapadne opozicije, primenjivati u narednim danima na protestima zbog navodne krađe glasovana izborima 17. decembra.

Studenti su se danas okupili najpre ispred Ministarsta državne uprave ilokalne samouprave. Kako je rekao jedan od vođa demonstracija Ivan Bijelić, slali su mejlove za proveru biračkog spiska, predavali zahtevena pisarnici, telefonirali, kako bi i ovako pokušali da blokiraju radove institucije. Zatim su se preselili na plato kod Filozofskog fakulteta, a onda šetali Knez Mihailovom ulicom. Za petak su najavili 24-časovnu blokadu jednog dela grada, ne otkrivajući kojeg, odakle će pravo otići na najavljeni skup "Proglasa" u subotu, u podne, na Terazijama. Bijelić, inače, na društvenim mrežama ima fotografije nakojima drži pušku.

Sa studentima su bili i lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, Vladimir Obradović koji su su u više navrata ovih dana ponavljali da neće biti prestanka protesta dok se ne ponove izbori.

Oni su i danas organizovali protest ispred Republičke izborne komisije, zgrade u kojoj funkcionerka "Srbije protiv nasilja" Marinika Tepić štrajkuje glađu devet dana.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je primilo zahteve Nikole Ristića, "Savesnih građana" i Ivana Bjelića, saidentičnim pitanjem: "Kada ćete otvoriti biračke spiskove?":

- Tim povodom, po ko zna koji put ističemo da je Jedinstveni biračkispisak javna evidencija dostupna svim građanima Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa. Znači, birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan.

Funkcioner SNS i ministar Goran Vesić istakao je da je očigledno da opozicija izbore ne

doživljava kao način za predstavljanje programa, već kao povod za pokušaj da nasilno dođu na vlast, što je kulminiralo prene koliko dana pokušajem upada u Skupštinu grada Beograda:

- Postaje uobičajeno da opozicija protestuje posle svakih izbora, protesta je bilo čak i 2017. godine kada je Vučić postao predsednikSrbije, pobedom od 40 odsto glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Svake izbore prati isti scenario, opozicija protestuje itraži ponavljanje izbora na kojima su izgubili. Opozicija živi u iluzijama i kada se izbori završe svaki put doživi hladan tuš kada vide koliko glasova imaju. A, onda pomisle da mogu da preuzmu vlast na ulici, mimo volje građana.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić istakao je da vlast neće dozvoliti da se ponovi

petooktobarski scenario:

- Ako misle da će ponovo da pale i pljačkaju, neće moći. U tome im nećepomoći ni njihovi strani prijatelji Austrijanci posmatrači, koji od napuštanja Srbije pogrdno komentarišu naše izbore.

Zaharova: Šabloni sa Zapada

PREDSTAVNICA Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da se u Srbiji koriste šabloni iz zapadnih priručnika, koji su već više puta isprobani u brojnim zemljama, sa neizbežno tragičnim rezultatima.

- Pod izgovorom navodne prevare, pokušano je da se majdanizuju uličniprotesti u Beogradu. Ulogu
podstrekača imali su aktivisti, mobilisani odraznih struktura koje se finansiraju i kontrolišu spolja.  Očigledno je da oni koji su započeli i učestvovali u ovom sramnom napadu pokušavaju da destabilizuju situaciju, a izbori nemaju veze sa tim. Cinično se kriju iza borbe za
pravdu i ljudska prava, ali svojim ponašanjem pokazuju pravi odnos prema tim vrednostima. Međunarodni posmatrači, uključujući i ruske, nisu identifikovali kršenja koja bi mogla dramatično da utiču na ishod glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)