NI AMERIČKI AVIONI NISU JAČI OD VOLJE NARODA SRPSKE Intervju - Obrad Kesić, politički analitičar

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 01. 2024. u 07:00

DOKLE god postoji podrška naroda u Republici Srpskoj odlučnoj politici zaštite međunarodne i ustavne pozicije Srpske, nikakvo nametanje rešenja zapadnih faktora neće ugroziti njen opstanak, već će samo doprineti jačanju volje građana da zaštite ono što je njihovo. Nikavi preleti američkih aviona ovu volju naroda ne mogu da promene.

НИ АМЕРИЧКИ АВИОНИ НИСУ ЈАЧИ ОД ВОЉЕ НАРОДА СРПСКЕ Интервју - Обрад Кесић, политички аналитичар

Obrad Kesić, Foto Z. Jovanović

Ovo, u intervjuu za "Novosti", kaže Obrad Kesić, bivši šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i politički analitičar:

- Prošlo je vreme kada su zapadne sile nametale rešenja srpskom narodu. Prošlo je vreme donošenja odluka mimo Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava. Svi napadi na Srpsku sa nivoa BiH i van BiH izraz su nemoći, a ne snage Zapada.

Da li će Srpska opstati i preživeti sve udare?

- O budućnosti Srpske, ali i BiH, odlučiće građani koji ovde žive. Ono što održava Republiku Srpsku nije nikakava sila sa strane, već njeni građani. Niko nije pokorio Srpsku, bez obzira na pritiske i pokušaje.

Kako komentarište to što u svemu prednjači američki ambasador u BiH Majkl Marfi?

- Imali smo i ranije iskustva da su američki ambasadori izlazili iz svog mandata i delovali van Bečke konvencije. Uporno pokušavaju pretnjama i teškim rečima da ubede građane da je njihov pogled na BiH jedini ispravan. Potezi ambasadora Marfija nisu samo izrazi nemoći nego, nažalost, i dokaz da je diplomatija SAD pala na najnižu tačku.

Očekujete li nastavak progona funkcionera RS zbog obeležavanja 9. januara?

- Definitivno postoji volja u Stejt departmentu da se prošire sankcije i preduzmu druge mere. Ali, ovde je važnije pitanje kakav je stav Brisela i članica EU. Koliko vidim, nema saglasnosti za produbljivanje krize u BiH uvođenjem kazni političarima RS. Nema saglasnosti na ovu temu ni između Brisela i Vašingtona jer su svesni da bi kazne uvele BiH i ceo Zapadni Balkan u još dublju krizu.

Koliko je realan scenario, što najavljuje predsednik Dodik, da Srpska postane nezavisna? Može li to da se izvede bez opasnosti od novih sukoba?

- Sve je moguće. Ali, Srpska sada donosi odluke koje pre svega doprinose miru i stabilnosti. RS neće odustati od korišćenja političkog i diplomatskog uticaja da bi se zaštitila, kao i primene pravnih lekova pred međunarodnim institucijama.

Da li i koliko pričom o nezavisnosti RS Dodik otežava poziciju Beograda?

- Ovo je vreme biti ili ne biti za Srpsku. Ovde nije u prvom planu ni Srpska ni Srbija, već opstanak srpskog naroda. Ako se dopusti da nasilje i pretnje izmene garancije međunarodnog prava koje srpski narod uživa u RS i ukoliko bi Srpska popustila i poklekla pod pritiskom, to bi odmah značilo i jači pritisak na Srbiju. A meta bi bili Kosovo i Metohija. Ukoliko Srpska odstupi i za jedan milimetar od odbrane međunarodnih pozicija i ovlašćenja, to odmah dovodi u problem i Srbiju.

Za Dan Republike nebo iznad Srpske nadletali su i američki avioni. Kakva je poruka time poslata?

- Iako iz SAD stalno stižu poruke kako su oni naši prijatelji, konstantno rade nešto što nijedan prijatelj ne bi drugom radio. Imali smo primer nadletanja aviona, odmah nakon toga imamo najavu američkog ambasadora u Beogradu o prodaji naoružanja tzv. Kosovu i kršenje međunarodnog prava. Srbi su još jednom videli dokaze američkog "prijateljstva".

"Dejton" već menjan na silu

Bliži li se trenutak revizije Dejtonskog sporazuma za šta se zalažu oni koji potkopaju temelje RS?

- Sporazum je već izmenjen na silu protiv volje konstitutivnih naroda u BiH i legitimno izabranih nosilaca vlasti. "Dejton" je menjan bonskim ovlašćenjima visokih predstavnika u BiH. To je neodrživa pozicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)