SNS STOŽER BUDUĆE VLASTI: Kombinatorika na lokalu započela, iako naprednjaci mogu sami da vode većinu mesta

V. N.

20. 12. 2023. u 12:12

U SEDAM gradova lista oko SNS moći će samostalno da formira lokalnu vlast - Vranju, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Pirotu, Prokuplju i Šapcu.

СНС СТОЖЕР БУДУЋЕ ВЛАСТИ: Комбинаторика на локалу започела, иако напредњаци могу сами да воде већину места

Foto A. Rovčanin

Slična situacija je i u većini opština gde se u nedelju glasalo za lokalne skupštine, a u kojima će naprednjaci biti stožer buduće vlasti. Postizborni pregovori daće i konačnu sliku gradskih i opštinskih parlamenata, jer nije isključeno da će pobednička lista formirati koalicije sa još nekim strankama ili pokretima, čak i u sredinama gde ima apsolutnu većinu.

Na prvi pogled izgleda kao da je savez oko SNS "izgubio" Novi Pazar, jer je u tom gradu lista "Srbija ne sme da stane" zauzela četvrto mesto. Međutim, tu dominira stranka Rasima Ljajić, koja je i pre 17. decembra bila vladajuća.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Novom Pazaru pobedu na lokalnim izborima odnela je lista "Za evropski Novi Pazar Rasim Ljajić", sa osvojenih 19 odborničkih mandata u skupštini grada i 37,7 odsto glasova. Na drugom mestu je lista Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek gradonačelnik "Promjena je pobjeda" sa 12 odborničkih mandata i 23,54 odsto podrške, a na trećem SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin sa 19,57 odsto i 10 odborničkih mesta. Za listu "Aleksandar Vučić - Novi Pazar ne sme da stane" glasalo je 10,24 odsto izašlih birača što je pet mandata.

Ilustracija V. N.

S obzirom na to da je Ljajićev SDPS blizak koalicioni partner naprednjaka na republičkom nivou, očekivano je da se ta saradnja preslika i na gradski. Kako sada stvari stoje, od ukupno 47 odborničkih mesta u gradskoj skupštini, SDPS i SNS zajedno imaju 24 odbornika, odnosno većinu u parlamentu Novog Pazara.

Kada je reč o brojnosti "ponude" na glasačkim listićima, ona je bila raznolika, pa su, na primer, Kragujevčani i Šapčani mogli da biraju između čak 12 lista, Kraljevčani i Smederevci - 11, Kruševljani - šest, žitelji Trgovišta - tri, dok je u Crnoj Travi bilo "ili-ili" jer su svoj glas mogli da daju naprednjacima ili socijalistima.

U nekim opštinama su i tradicionalni partneri na republičkom nivou, pred birače na lokalu izlazili odvojeno, poput socijalista i Jedinstvene Srbije, dok su u Novom Pazaru i Priboju SNS i SPS pred građane izašli zajedno.

Posle izbora bilo je i iznenađenja. Jedno od njih je u smederevskom selu Suvodol, gde je Savez vojvođanskih Mađara (SVM), sudeći prema zapisniku sa ovog biračkog mesta, potukao većinu stranaka na parlamentarnim izborima. Zapravo, samo je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" po glasovima u ovom selu nadmašila stranku vojvođanskih Mađara.

Rad izborne komisije u Kruševcu, Foto S. Babović

Naime, pobednička lista, u Suvodolu osvojila je 171 glas, dok je druga po redosledu "SVM - Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost" dobila 73 glasa. Lista "Srbija protiv nasilja", koja je drugoplasirana na republičkim izborima, u Suvodolu je, na primer, osvojila samo jedan glas. U okolnim selima, sudeći po zapisnicima biračkih odbora, lista SVM bila je uglavnom bez glasova, ili sa jednim do dva glasa.

Ima u Suvodolu još jedna zanimljivost. Po mnogima, potpuno neočekivano lista Saše Radulovića i Borisa Tadića dobila je 35 glasova i osvojila treće mesto. Lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" dobila je tek 30 glasova, što je više nego dvostruko manje u odnosu na SVM. Ostaje, sada, u domenu nagađanja kako je SVM dobio tako veliki broj glasova u selu u kome ima 680 stanovnika, a nijednog Mađara.

Predsednik Gradske izborne komisije u Vranju Novica Stanisavljević saopštio je juče preliminarne rezultate lokalnih izbora. Lista "Aleksandar Vučić - Vranje ne sme da stane" dobila je 55,19 odsto što je zasada 39 mandata, "Ivica Dačić - Premijer" 10,83 ili sedam odbornika, po šest mandata dobile su liste "Hrabro za Vranje - Srce, DS, PSG, Ekološki ustanak - Ćuta" i "Za naš grad - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić" sa 9,77 odnosno 8,68 odsto. U gradski parlament ušle su i lista "Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" sa osvojenih 5,68 odsto glasova što je pretočeno u mandate zasad - četiri, kao i "Nada za Vranje" sa 5,57 procenata odnosno tri odbornička mesta.

U Šapcu gde su obrađeni podaci sa svih 100 biračkih mesta, prema podacima Gradske izborne komisije, lista "Aleksandar Vučić - Šabac ne sme da stane" osvojila je 35 mandata ili 44,23 odsto glasova, "Šabac protiv nasilja" osvojio je 18 odborničkih mesta i za ovu listu je glasalo 23,95 odsto birača. Za listu "Nemanja Pajić - Zapadna Srbija" glasalo je 10,45 procenata što im je donelo osam mandata. "Udruženi pobeđujemo" će imati dva mandata sa 3,54 odsto, dok je SPS osvojio 3,39 odsto i ukupno dva odbornika, koliko i manjinska lista "Dejan Pavlović - evropska zelena partija" sa 2,03 odsto.

U parlamentu Ćuprije, sa osvojenih 59 odsto SNS će imati 22 mandata, Srbija protiv nasilja - sedam (19,5 odsto), a SPS pet mandata i ukazanim poverenjem 12,9 odsto izašlih na izbore.

"Ponuda" i konačni rezultati

U KRAGUJEVCU je u nedelju pred glasačima bilo 12 lista, a za mandate u skupštini grada izborilo se njih devet. U Smederevu pak cenzus je prešlo svih 11 lista koje su izašle na lokalne izbore, dok su u Trgovištu od tri "ponuđene" u opštinski parlament ušle dve izborne liste.

U kampanju i posle porođaja

PREDSEDNICA Opštinskog odbora SNS i nosilac izborne liste na lokalnim izborima u Trsteniku, Milena Turk, iznela je celu trudnoću u predizbornoj kampanji, porodila se 2. decembra, a već 11. se vratila predizbornim aktivnostima. Turkova za "Novosti" kaže da zbog porođaja nije stigla na veliku konvenciju SNS u Beogradu, jer joj se ćerka rodila baš tog dana. Sa suprugom Bojanom već ima desetogodišnjeg sina, a zanimljivo je da su se Milena i Bojan venčali tokom prvog kruga izbora 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu