ANALIZA "NOVOSTI": NAPREDNJACI SA SVM NA STABILNIH 135 GLASOVA

M. Stanojković - D. Stevanović

18. 12. 2023. u 14:36

APSOLUTNA pobeda liste koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ulazak liste Branimira Nestorovića u republički parlament s podrškom od 4,8 odsto birača i skoro upola manji procenat osvojenih glasova socijalista u odnosu za izbore pre godinu dana - ovo je najupečatljivija slika nakon jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: НАПРЕДЊАЦИ СА СВМ НА СТАБИЛНИХ 135 ГЛАСОВА

Foto: Novosti

Nakon kampanje, koja je prošla u gotovo referendumskoj atmosferi "za" ili "protiv" Vučića, usledili su izbori posle koji je koalicija oko naprednjaka uspela da dodatno učvrsti svoju poziciju u parlamentu. Prema poslednjim informacijama, oni će u novom sazivu imati 129 poslanika, devet više nego u dosadašnjem. Ovaj rezulat omogućava im da formiraju vladu bez ulaska u bila kakve dodatne koalicije, jer imaju neophodnih najmanje 126 glasova u parlamentu.

U takvoj situaciji naprednjaci su bili i nakon izbora 2020. godine, ali su tada odlučili da sklope savez sa socijalistima i manjinama. Predsednik Vučić je i tokom ove kampanje nagoveštavao da, bez obzira na rezultate na izborima, namerava da nastavi saradnju sa Savezom vojvođanskih Mađara, koje je nazvao "jedinim stabilnim koalicionim partnerom". U slučaju da SVM sa svojih šest mandata ponovo bude deo vladajuće većine, vlada čiju će okosnicu činiti SNS imaće više nego stabilnih 135 glasova u parlamentu.

Socijalisti u postizborni pregovarački period ulaze znatno okrnjeni, jer će u budućem sazivu skupštine imati 18 poslanika, a dosad ih je bilo 31. Međutim, ako naprednjaci odluče da nastave saradnju sa partijom Ivice Dačića, vladajuća koalicija bi imala čak 153 glasa na svom "tasu".

Najveće iznenađenje minulih izbora, nešto poput Belog koji je svojevremeno "počistio" mnogo ozibiljnije partije - lista oko Branimira Nestorovića - zasad planira da zadrži neutralnu poziciju. Oni u parlament ulaze sa osvojenih 13 mandata, ali kažu da ne nameravaju da sklapaju saveze ni sa strankama vlasti, ni sa opozicionim blokom, navodeći da bi time izneverili volju birača. Njihov "kapital" zapravo i nije podrška u Skupštini Srbije, nego su svojevrsni tas na beogradskom nivou. Zato će njihov kurs u republičkom parlamentu uveliko zavisiti od toga šta će se dalje dešavati oko beogradske vlasti.

Najveći rivali vladajućeg saveza, lista "Srbija protiv nasilja", u novom parlamentu Srbije imaće 63 poslanika, što će sigurno doprineti da atmosfera u zakonodavnom domu bude dodatno usijana. U ovom trenutku, još se ne zna pouzdano da li će predstavnici Dveri i Zavetnika ostati "stanari" u zdanju na Trgu Nikole Pašića, jer se vrte oko cenzusa od tri odsto. Međutim, već je očigledno da ujedinjenje ove dve stranke desnice nije dovelo do željenog rezultata, s obzirom na to da su udruženi u "Nacionalno okupljanje" osvojili manje glasova nego što su pojedinačno imali 2022. Zavetnici su na prethodnom glasanju dobili 3,71 odsto glasova, a Dveri 3,8. Obe stranke dosad su imale po 10 mandata.

Živković: Izbori kao čistilište

ISTORIČAR Bogdan Živković rekao je za RTS da su ovi izbori bili neka vrsta čistilišta, a da je za partije desne strane greška što su išle samostalno. On je istakao da je NADA prošla bolje od "Nacionalnog okupljanja" Dveri i Zavetnika i da politika "ni Vučić ni Đilas" nema perspektivu.

- Miloš Jovanović je imao implicitan stav da će pre sarađivati sa opozicijom nego sa Vučićem. To je opcija koja preživljava - rekao je Živković.

Koalicija NADA, koju čini Novi DSS i POKS, uspela je da se održi na više-manje istom rezultatu kao prošle godine. Tada je taj savez ima 5,37 odsto glasova i 15 mandata, a sada ima 4,8 odsto i 13 mandata.

Ruska stranka biće novajlija u Skupštini Srbije, koji će imati jednog poslanika, koliko je dobila i manjinska lista Šaipa Kamberija, dok će SDA Sandžaka imati dva predstavnika. Inače, na prethodnim parlamentarnim izborima, cenzus je prošlo 12 lista od 19 koliko ih je učestvovalo, a svoje predstavnike je imalo i pet manjinskih lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)