KURTI SANJARI O PRIZNAVANJU: Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se 16. novembra u Briselu

S.S.R.

13. 11. 2023. u 12:29

U susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, koja je zakazana za 16. novembar u Briselu, premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti i dalje sabotira bilo kakav dogovor šaljući poruke da treba da usledi "defakto i dejure" priznavanje lažne države.

КУРТИ САЊАРИ О ПРИЗНАВАЊУ: Техничка рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се 16. новембра у Бриселу

Tanjug

- Kažem dejure i defakto zato što Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu de jure, ali ne i defakto, jer ima posebne odnose sa Republikom Srpskom - rekao je Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će ići u Brisel na razgovore, rekao je da se Srbija u prošlosti nije plašila "ni većih nasilnika od Kurtija" i da je to "odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom defakto ili de jure priznavanju" od strane Beograda.

- Kurti je ideološko dete Adema Demaćija i verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma, najveća bezbednosna pretnja regionu. On smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti i da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno mogli da prođu sa brutalnim etničkim čišćenjem srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, ali i pokušajima komadanje drugih država na Zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor - rekao je Petković.

I pored svih opstrukcija i zapaljivih izjava koje dolaze od albanskih političara naša strana će u Briselu uporno insistirati na tome da što pre dođe do deeskalacije situacije na severu KiM, kao i zaustavljanja krize koju generiše Priština jednostranim i nasilnim akcijama. Beograd će insistirati na svim garantovanim pravima za srpski narod u skladu sa sporazumima u Briselu iz 2013. i 2015. godine, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Na novu rundu dijaloga dolazak je najavio i glavni pregovarač prištinske strane Besnik Bislimi, iako je odbio da učestvuje na sastanku koji je trebalo da bude 7. novembra.

Nema stolice u UN

DVE strane su poslednji put bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU. Nakon tih razgovora predsednik Vučić je istakao da je Beograd u skladu sa svojom politikom jasno rekao da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, ali i dodao da ne može da prihvati članstvo lažne države u UN niti nezavisnost tzv. Kosova. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024