"PRIŠTINU NE ZANIMA MIR" Brnabić: Jedino ih interesuje da se kazni Beograd

Novosti online

06. 10. 2023. u 11:17

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Prištinu ne zanima ni mir, ni stabilnost, deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd.

ПРИШТИНУ НЕ ЗАНИМА МИР Брнабић: Једино их интересује да се казни Београд

Foto: Printskrin

Brnabićeva je za TV Pink istakla da briljantna jučerašnja izjava za medije predsednika Vučića najbolje opisuju našu politiku, a to je da se mi nikada nismo borili za sankcije bilo kome, uvek smo se trudili da mislimo o našem narodu i građanima, kako bismo obezbedili bolji životni standard našim građanima.

- Sa druge strane, imate one koji se uvek zalažu za kažnjavanje Srba i nije im važno ništa drugo, ni kako žive njihovi građani, niti išta. I to je jedina njihova politika - navela je ona.

Ukazala je da se to jasno vidi i iz izjave predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, koja je rekla da ne želi da razgovara sa Vučićem dok mu se ne uvedu sankcije.

- To znači da ih ne zanima ni mir, ni stabilnost, deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd i to praktično ide u dalju eskalaciju - rekla je premijerka.

Dodala je da ne zna da li je Osmanijeva ušla sa srpskim pasošem u Španiju, s obzirom na to da Španija ne priznaje pasoše tzv. Kosova.

Naglasila je da predsednik Vučić nikada nije odbijao sastanke.

- Vučić nikada nije odbijao sastanke, kako on uvek kaže, bolje da razgovaramo 100 godina nego da ratujemo jedan dan i ne moramo da se volimo, ja ću sebe naterati da razgovaram. Kako kaže Vučić, razgovaraću i sa crnim đavolom ako će to dovesti do rešenja i to je poruka koju su juče u Granadi videli svi. On će razgovarati i u tri i u šest ujutru i kada god da treba - rekla je predsednica Vlade.

Kada je reč o položaju Srba na KiM, Brnabićeva kaže da nisu samo oni u nezavidnoj poziciji.

- Vi imate brojna pisma romske zajednice sa KiM koji govore da su oni građani drugog reda, koji govore o tome da ih Kurti ne prepoznaje kao građane, čak i oni koji su bili u administraciji su izašli jer nisu hteli da trpe poniženje - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, situacija na Kosovu i Metohiji umnogome zavisi od međunarodne zajednice i mnogo toga je u rukama Evropske unije.

- Mi ih, bez obzira na sve, pozivamo na implementaciju svih sporazuma, Briselskog pre svega, kao prvog sporazuma normalizacije, formiranja ZSO, ali ne ZSO kao nevladinih organizacija ili kako oni kažu ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, nego u skladu sa Briselskim sporazumom i svim ostalim iz 2015. godine koji tačno i precizno određuju šta su njene nadležnosti - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je to, na kraju krajeva, i prva tačka Briselskog sporazuma, pa i Ohridskog.

- Tako da je u potpunosti lopta na terenu Prištine, ali EU mora da se odredi prema tome. Iskreno, teška je situacija, teško je pričati o tome, ali važno je pričati o tome. U svakom slučaju, ono što brani Srbe na severu KiM je istina, ono što brani Srbiju je istina - dodala je premijerka Srbije.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica reagovati na nestašicu lekova na severu KiM i sprečiti humanitarnu katastrofu, Brnabićeva je rekla da je upravo to bila jedna od tema njenog sastanka sa šeficom misije Unmik Karolin Zijade.

- Oni kažu da prate situaciju, mi verujemo u UN, mi verujemo u Unmikov tim na terenu. Verujem da će to biti pod kontrolom, sve oči su sada uprte na sever KiM - dodala je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: KRV ALBANSKOG POLICAJCA JE NA KURTIJEVIM RUKAMA: Premijerka o dešavanjima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)