"NA DELU JE PROGON I ETNIČKO ČIŠĆENJE" Petković: Oko 11 odsto Srba sa KiM se odselilo - strahuju za svoje porodice (VIDEO)

Novosti online

02. 10. 2023. u 10:05 >> 10:26

NA delu su progon i etničko čišćenje od strane Aljbina Kurtija, zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost, a ne da kosovska policija naređuje Euleksu, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

НА ДЕЛУ ЈЕ ПРОГОН И ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Петковић: Око 11 одсто Срба са КиМ се одселило - страхују за своје породице (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

- Juče, dok je narod ispraćao na večni počinak ubijene Srbe, Kurti je nastavio sa terorom. Uhapsio je Lazara Janićijevića, koji je krenuo na sahranu, da se oprosti od školskog druga, koji je sahranjen u Vrnjačkoj Banji. Zaustavljen je na prelazu Jarinje i odveden u Prištinu, dan pre toga su maltretirali trojicu Srba, koji su išli da seku drva na svoja imanja. U petak su maltretirali zaposlene i pacijente u Kosovskoj Mitrovici - istakao je Petković na konferenciji za medije.

- Ključno je pitanje za Euleks zbog čega je bio odbijen da učestvuje u istrazi. Prošlo je sedam dana od tragičnih događaja. Tražićemo i dalje da čujemo zašto su odbijeni. Mi do danas nismo dobili odgovor ni na drugo pismo Euleksu u kome tražimo odgovore na pitanja vezana za obdukciju. Posebno za Bojana i Igora i način na koji su ubijeni. Naravno, da se ne bi otkrilo na koji način su hladnokrvo Srbi ubijeni, kao i da se ne otkrije da su među kosovskom policijom bili i plaćenici iz terorističkih kampova - navodi Petković.

- Pitanje obdukcije je ključno, posebno kako je ubijen Bojan Mijailović. Ono što su nam rekli naši patolozi, na osnovu ove fotografije tvrde da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna gde je rupa sa desne strane glave, što jasno govori da je on ubijen dok je ležao na leđima. Desna noga je u nepravilnom položaju, što govori da je on prvo ranjen, pao je onda izvršena egzekucija, licem u lice - ističe direktor Kancelarije za KiM.

- U prvom nemuštom odgovoru su nam rekli da je obdukcija završena i da je bio predstavnik Euleksa. Ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koji je prisustvovao obdukciji su nejasni, hajde da saznamo ko je on, koliko je lekara sudske medicine u tome učestvovalo, kao i da li je izvršen pregled CT skenerom i mnoge druge stvari. U odgovoru koji je Euleks poslao Beogradu, oni kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, na smrtovnicama, koje su dobile porodice, piše da je obavljena 25. septembra. Neko ovde ozbiljno laže, ili Euleks ili Priština. Zato je ključno da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji. Mnogo je laži. Govorili su da je bilo 30-40, a sad kažu da je 90 ljudi bilo u Banjskoj. Prvo su govorili da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sad da je stradao od eksploziva. Jasno je svima da Kurti želi da sprovede etničko čišćenje, oko 11 odsto Srba sa KiM se odselilo u centralnu Srbiju. Na delu je progon i etničko čišćenje. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a ne da nam nemušto odgovaraju - kaže Petković.

- Srbi koji su napustili prostor KiM oni pre svega strepe za svoje porodice. Neki su napustili tako što su se cele porodice iselile. Negde samo članovi porodice su se iselili. Oni planiraju da u jednom trenutku sa sobom povuku celu porodicu. Očigledno je da niko više ne može da trpi teror. Videli ste kako izgleda kada upadaju u bolnice, kuće, zaustavljaju ljude na ulicama... - naveo je on.

On je dodao i da Srbima na Kosovu i Metohiji ne trebaju paketići koje im je nakon maltretiranja i pucanja na njihovu decu i sugrađane poslala Priština već im trebaju sloboda i mir i dodao da će Vlada Srbije nastaviti da se bori kako bi im omogućila slobodu.

Petković je naglasio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti lagao kada je objavio kako je porodicama koje su danima bile zarobljene u Banjskoj doneo hleb i paštete.

- Srbi koji su morali da prime paketiće koje im je dala kosovska policija su te paketiće bacili. Njima ne treba ništa od Aljbina Kurtija i od onih koji pucaju na njihovu decu, sunarodnike i komšije. Ono što Srbima treba je sloboda - rekao je Petković.

- Euleks ne odgovara na naše dopise, ne odgovaraju na ključna pitanja vezano za obdukciju. Da li su oni lažirali podatke, čistili tela od baruta... Mi smo tražili da naši patolozi, sa međunarodnim ekspertima, pogledaju tela - kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)