"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Ovo je dokument koji je Beograd uputio Euleksu

Novosti online

28. 09. 2023. u 14:02

PETAR Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, otkrio je da je Beograd uputio dopis Euleksu.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ово је документ који је Београд упутио Еулексу

Foto: Novosti

"Obraćamo vam se sa veoma bitnim zahtevom povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra 2023. godine u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana.

Ispunjenje ovog zahteva je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovne sumnje da su brutalno likvidirana nakon što su se predala. Ova činjenica posebno relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića.

U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana, sprovede posebnu obdukciju.

Stoga, a imajući u vidu delokrug Vaše nadležnosti kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slovode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila"

Dokument pogledajte na priloženoj fotografiji:

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)