DOČEKALI I BEOGRADU DA ZAPRETE SANKCIJAMA: Krvavi obračun došao kao "kec na deset" administraciji EU da se obruši na državu

M. Stanojković

27. 09. 2023. u 14:15

PRETNjE sankcijama Srbiji kako bi se po ko zna koji put stavio znak jednakosti u odgovornosti "obe strane", u pozivima za hitnu deeskalaciju na severu KiM, stigle su iz Brisela. Istovremeno, kaznene mere Evropske unije prema Prištini zbog neispunjavanja obaveza, više niko ne pominje, kupujući vreme za Aljbina Kurtija da ne sprovede nijedan zahtev "dvadesetsedmorke" za smirivanje situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

ДОЧЕКАЛИ  И БЕОГРАДУ  ДА ЗАПРЕТЕ САНКЦИЈАМА: Крвави обрачун дошао као кец на десет администрацији ЕУ да се обруши на државу

Foto D. Zečević

Portparol EU Peter Stano rekao je, osuđujući dešavanja u Banjskoj, da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog, a da "ukoliko EU nađe razlog, uvešće sankcije i Srbiji".

- Države članice EU razgovaraju o situaciji na terenu i razmenjuju informacije. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti - naveo je Stano.

Ova pretnja Beogradu batinom, prema analizi naših sagovornika, u funkciji je podrške zemalja političkog zapada Kurtiju kako ne bi morao da ispuni nijedan zahtev u vezi sa povratkom na koliko-toliko redovno stanje. Zaboravljene obaveze Prištine koje joj je ispostavila EU su - obustavljanje policijske operacije, povlačenje specijalaca sa severa, izmeštanje gradonačelnika iz opštinskih zgrada, kao i raspisivanje prevremenih izbora u Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Politički analitičar Ognjen Karanović mišljenja je da ovakvi, kako je rekao, licemerni postupci evropskih zvaničnika, "sokole" Kurtija da zapravo nikada ne sprovede svoje obaveze.

- Srpski državni vrh upozoravao je od početka da upravo zbog neispunjavanja tih obaveza i ponašanja Kurtija, prilike na severu mogu da eskaliraju do neviđenih razmera. Sve što gledamo i sve izjave koje stižu, u službi su podrške velikoalbanskim ciljevima Kurtija, kako bi on ojačao svoje pozicije u vezi sa pritiscima na Beograd da prizna tzv. nezavisnost lažne države.

Uprkos ovim pretnjama, Karanović je stava da trenutno ne postoji saglasnost na nivou EU u vezi sa sankcijama, a da se takve ideje, kako kaže, "motaju u glavama pojedinih zvaničnika":

- Ipak, svaku tu pretnju moramo da uzmemo vrlo ozbiljno u obzir, ali ne smemo da dozvolimo da živimo u atmosferi pretnji.

Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije, smatra da je do svega ovoga, upravo došlo jer Priština nije ispunila jednu od glavnih obaveza Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

- Da je Priština ispunila svoje obaveze, kao što nije, Srbi bi sada imali svoju policiju, svoju zajednicu i specijalci tzv. kosovske policije ne bi mogli da maltretiraju naš narod - navodi Zečević za naš list. - Peter Stano može da preti sankcijama, ali najpre, mora da obrazloži zbog čega bi Beogradu bile uvedene mere, dok se istovremeno, postavlja pitanje kako se Prištini godinama dopušta da ne ispuni nijedan zahtev. Tako su i izmislili proceduru za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu putem peticije, kako bi proces mogao da traje godinama. Ta procedura osmišljena je kako izbori ne bi bili ni raspisani.

Peticije i maratonsko glasanje

KAKO bi otežala proceduru za održavanje vanrednih izbora, Priština je osmislila komplikovano administrativno uputstvo. Procedura, između ostalog, podrazumeva da "najmanje troje građana sa pravom glasa u određenoj opštini treba da pokrenu inicijativu za peticiju za smenu gradonačelnika".

- Prikupljeni potpisi se dostavljaju predsedniku skupštine opštine i CIK, koji verifikuje listu potpisa. Ukoliko je peticiju podržalo najmanje 20 odsto birača, CIK organizuje glasanje za smenu gradonačelnika. Glasanje za razrešenje u tom slučaju organizuje se najkasnije u roku od 45 dana. Da bi bili smenjeni, za to mora da glasa 50 plus jedan odsto upisanih birača u opštini. Ako potreban broj glasača ne podrži razrešenje, nova inicijativa za smenu gradonačelnika ne može da se pokrene pre isteka roka od 12 meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)