VUČIĆ IZNEO ISTINU PRED CELIM SVETOM: Hrabar govor predsednika Srbije na Generalnoj skupštini UN (VIDEO)

Novosti onlajn

21. 09. 2023. u 17:43

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

ВУЧИЋ ИЗНЕО ИСТИНУ ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Храбар говор председника Србије на Генералној скупштини УН (ВИДЕО)

Foto: UN Photo/Cia Pak

- Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoga tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država. Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Nosi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelj međunarodne bezbednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić. 

- Svi koji ovde govorimo u ovoj uvaženoj organizaciji, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavamo sa stvarnim i zamišljenim neprijateljima, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti, uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. U eri dominacije socijalnih mreža u kojoj je važno dobiti samo što više lajkova, u eri u kojoj se svakom kućnom ljubimcu posvećuje više pažnje nego deci,nije ni čudno što ne prepoznajemo opasnosti koje su pred nama. Kao predsednik jedne ne tako velike zemlje, ne mogu da govorim o odnosima između velikih sila. Niti je moj posao, niti bih uspeo. Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do velikih posledica. Pokupaj rasparčavanja moje zemlje, započet forrmalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim. Šire posmatrano - otkad smo se prošli put ovde sreli - svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto. Naprotiv, globalni mir i stabilnost su i dalje ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i poremećajima u lancima snabdevalja hrane i lekovima. Rešenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sosptvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja - rekao je Vučić. 

- Dame i gospodo, dok poslednja tri dana sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozicija za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava, ali i bazične ljudske moralnosti, ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese. Svi govornici do sada, a verujem i svi posle mene, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i poslećenosti pravu i svetskoj pravdi. Danas neću mnogo govoriti u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama hiljada izgrađenih kilometara auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, pošto se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu. Ali ću govoriti o principima koji su gaženi i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta, posebno onih koje su sebi dale za pravo, da čitavom svetu, svaka iz svog ugla, drže političke i moralne lekcije. Ovde u ovoj sali, pre samo dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika Amerike, da je najvažniji princip u odnosima između država poštovanje njihovoh teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I činilo mi se da su svi u ovoj sali to podržali. Ja kao predsednik Srbije sam to pozdravio sa neskrivenim oduševljenjem. Jedini problem u svemu tome, bila je činjenica što sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu takozvanog Kosova, koju najveći deo Zapada smatra predsednicom nezavoisne države, koja je inače nastala secesijom teritorije Republike Srbije - rekao je sprski predsednik. 

- Istovremeno, samo nekoliko metara dalje od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN, i odluka i akata UN i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN, i Rezoluciju 1244 UN, donetu u ovom Visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina. 

Predsednik Srbije je podsetio i na agresiju na Jugoslaviju, kao i na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najvećih nije imalo milosti prema jednoj maloj Srbiji, a smejali su se kada je Putin koristio isti izgovor kao i oni. Onda im je 2008. godine palo na pamet da podrže nezavisnost tzv. Kosova. Ta odluka je doneta kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evrointegracije, i bila punopravna članica svih međunarodnih organizacija - kazao je on.

Vučić podseća i da su mnogi Srbi morali da izbegnu sa KiM, a da nama danas drže pridike, kao da mi ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine.

- Mi svoje principe ne menjamo, nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto. Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada ih pitamo o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: "Ne vraćajte se u prošlost" - rekao je predsednik.

On dodaje da je bezbroj puta bio pod neviđenim pritiscima.

- Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da se danas na KiM odigrava ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatisti Aljbina Kurtija.

- Samo prošle nedelje je Aljbin Kurti u Briselu poručio da će Srbi da plate i da pate. Da li je moguće gore ruganje ljudskosti i međunarodnom poretku. Samo dan kasnije, upravo sada, odveden je novi kontingent Srba, uhapšenih u njegovoj kampanji terora - kaže on.

Vučić je rekao i da cinizam Kurtijevog režima ide toliko daleko, da iako su EU i Amerika izdali saopštenje kojim osuđuju nasilje vlasti u Prištini, skočio broj napada na Srbe.

- Miloš i Stefan Stojanović, srpski dečaci, upucani su na Badnje veče od strane ilegalnih pripadnika snaga bezbednosti. Iako svi znaju da je samo postojanje KBS ilegalno po Rezoluciji 1244. Zabrana glasanja za Srbe, ekonomska blokada, to je deo tužne svakodnevice za Srbe - kazao je predsednik.

On je istakao da nema humanitarne katastrofe, i poziva na akciju, i da mnogi samo slažu ramenima.

- Ali uvek kažu da će sve biti krivica obe strane. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake članice UN. Samo je tužno što se oni veliki, koji odlučuju, pozivaju na svoje principe, koji im u tom trenutku odgovaraju. Jasno je po tome da ulazimo u eru velikih sukoba - dodaje Vučić.

Baš u takvoj situaciji UN ostaje jedini faktor koji nas okuplja, rekao je predsednik Srbije.

- Pružamo punu podršku svim reformskim procesima UN, uključujući inicijative generalnog sekretara UN za jačanje ove organizacije. Da ne bismo svi nestali, moramo se svi ujediniti na tom poslu - kazao je predsednik.

Neophodno je poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, i ponoviću da Srbija podržava integritet svih država članica UN.

- Zato mi je teško da shvatim zašto neki ne žele da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Većina članica poštuje Povelju UN. Za vas dupli standardi ne postoje, i duboko vam hvala što podržavate naše napore. Čuvajući naše granice čuvate i svoje granice - istieč Vučić.

On je istakao da Priština ni čitavu deceniju posle potpisivanja Briselskog sporazuma nije omogućila formiranje ZSO.

- Disbalans po kome Srbija večito mora da popušta ne vodi ka rešenju. Razgovor sa Kurtijem je više monolog, nego dijalog. Teško je objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja sporazuma nije stvorena ZSO. Srbija je na evropskom putu, spremna da se promeni, i spremna je za reforme. Imamo dobre odnose sa SAD, i verujem da će naši odnosi biti još bolji - kazao je predsednik.

Vučić je kazao da ćemo čuvati i tradicionalna prijateljstva, uključujući i zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

- Nećemo prekinuti tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Dijalog je jedino rešenje. Mir i stabilnost nemaju alternativu, i tako nastupamo u svim razgovorima sa EU. Verujem u budućnost i da imamo kapacitet da uz zajedničke napore prevaziđemo razlike. Želim da gradimo mostove, a ne zidove - rekao je on.

Predsednik je ukazao na važnost inicijative Otvoreni Balkan, i kaže da takav pristup imamo prema svim anšim susedima.

- Ovi procesi su nerazdvojni deo našeg puta da postanemo članica EU. Imamo ovakav pristup zato što želimo da gradimo nova prijateljstva, i da čuvamo ona tradicionalna - kazao je Vučić.

On ističe i da će svi osetiti duh prijateljstva u Beogradu, koji će biti domaćin Expo.

- Nakon mnogo vremena usvojena je i agenda 2030. Postoji tračak nade da ispuno sva obećanja, iako je mnogo razloga za zabrinutost. Svi se i dalje suočavamo sa problemima kao što su siromaštvo i glad. Srbija daje sve od sebe, i neki od rezultata Srbije su učešće u globalnim inicijativama i njihova primena. Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju, i trudimo se da pronađemo nove izvore rasta. Srbija je prva zemlja u regionu koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, i usvojila agendu još 2019. godine - rekao je predsednik.

Vučić kaže da su znanje i nauka ključni za implementaciju agende 2030.

- Zato sam ponosan što je na inicijativu Srbije proglašena dekada za održivi razvoj. Sve to radimo za buduće generacije. Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela: "Mir je najbolje oružje za razvoj koje iko može da ima". Moramo verovati u to. Moramo da slušamo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu - rekao je predsednik Srbije, na šta je pozdravljen aplauzom.

On je pozvao sve članice UN da budu gosti na Expo 2027. u Beogradu.

- Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost. Znam da sam govorio duže nego što su mi tražili, ali sam dao sebi isto pravo koje su velike sile dale same sebi - rekao je na kraju govora Vučić, i opet pozdravljen aplauzom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (121)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)