PRETE ULICOM AKO IZBORI NE BUDU DO KRAJA GODINE: Opozicija bez plana šta tačno želi, iako je Vučić najavio da će potpisati ukaz o glasanju

S. Rovčanin Tomković

19. 09. 2023. u 11:18

UKOLIKO predsednik Aleksandar Vučić raspiše parlamentarne izbore poslednjeg dana ove godine, onda je najrealnije da budu održani najranije 18. a najkasnije 25. februara.

ПРЕТЕ УЛИЦОМ АКО ИЗБОРИ НЕ БУДУ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Опозиција без плана шта тачно жели, иако је Вучић најавио да ће потписати указ о гласању

Foto Tanjug, V. Danilov

Ova računica napravljena je na osnovu zakonske odredbe da od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana. Ako bi ukaz o raspisivanju izbora bio potpisan 31. decembra, 45. dan, što je najkraća kampanja, jeste 14. februar - sreda, a kako je glasanje uvek nedeljom prva naredna je 18. februara. Krajnji rok da se na glasanje izađe je 60. dan koji pada 29. februara takođe na radni dan, pa je u igri i vikend pre, odnosno nedelja 25. februar.

U tom slučaju Vlada bi najpre trebalo da predloži predsedniku raspuštanje parlamenta, nakon čega bi on mogao da raspiše izbore. U slučaju odlaska na glasanje i za Beograd koje treba da raspiše šef republičkog parlamenta, najlakši put bi bio preko ostavke gradonačelnika Aleksandra Šapića. Kada čelnik prestonice podnese ostavku mora da prođe 30 dana za izbor novog, a ako se ne izabere naslednik ide se na glasanje.

Predsednik Vučić najavio je da će "raspisati izbore do kraja godine" i da će tako izaći u susret onima koji su tražili raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

- Evo raspisaćemo ih do kraja godine, 31. decembra za 4. mart, mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem. Svakako ću im odgovoriti na zahtev, ja sam spreman i mogu to odmah da kažem - da sam spreman da u skladu sa onim što su napisali održimo izbore, dakle do marta - rekao je Vučić.

On je podsetio da u pismu koje mu je poslao deo opozicije piše - "zahtevamo raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine".

- Pošto ne znaju to da napišu, nisu dovoljno pismeni za ovakva pismena, oni su iz ovoga rekli da žele izbore negde 4. marta, pred moj rođendan. Hteli da proslave moj rođendan još jednim porazom, pa su verovatno zato napisali da budu raspisani do kraja ove godine - naveo je Vučić.

Dopis o izborima koji je opozicija poslala predsedniku, prema rečima lidera Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, sadrži dosta kontradiktornih zahteva.

- Zahtevi opozicije su konfuzni i kreću se od najtežih pretnji ako se izbori raspišu, do toga da su posle četiri meseca zaključili da bi izbori trebalo da se održe. Posebno je zanimljiv dopis koji su uputili predsedniku, a njihov zahtev jeste da se izbori raspišu do kraja godine, a ne da se održe.

Ilustracija

Dodao je i da kada je "10 babica, onda dete bude kilavo".

Prema njegovim rečima, SNS je spremna da razgovara sa predsednikom i drugim strankama o izlasku na birališta, ali da niko nema pravo da unapred kaže da će se jedni izbori održati, a drugi ne.

- Nama ide redovni termin za održavanje lokalnih i pokrajinskih izbora. Oni neka sami sa sobom razreše, da se dogovore. Oni imaju projekciju ko gde šta treba da dobije, pa Đilas kaže da ga zanima samo Beograd, a Aleksić bi sveopšte izbore na nacionalnom nivou. To govori o njihovoj ozbiljnosti - istakao je Vučević i dodao da Srpska napredna stranka ne želi da bude nekorektna i da se izborna pravila menjaju nekoliko meseci pred izbore, pa će cenzus ostati tri odsto.

Poslanik stranke Zeleno-levi front Radomir Lazović rekao je da opozicija ne želi da ulazi u licitiranje sa datumom izbora i da je zahtev opozicije bio jasan - traži da vanredni beogradski i parlamentarni izbori budu održani pre kraja godine.

- Predsednik je rekao da kažemo kada hoćemo izbore i da ćemo ih imati. Evo, mi smo rekli - izbori do kraja godine za grad Beograd i parlament. Lopta je na njegovom terenu, očekujemo odgovor - kazao je Lazović.

Poslanik i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić naveo je da će ukoliko "Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvati građane da u oktobru izađu na ulicu ispred Skupštine Srbije i izbore se za zahteve".

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Milenko Jovanov pozvao je predstavnike opozicije da kažu gde tačno u dopisu koji su poslali predsedniku Vučiću piše da su tražili održavanje izbora pre kraja godine:

- Pozivam sve predstavnike opozicije, i Ponoša, i Zelenovića, i žute, i Jeremićeve, sve te derivate Demokratske stranke, da kažu u kom se tačno pasusu dopisa koji su poslali predsedniku nalazi rečenica u kojoj traže održavanje izbora pre kraja godine.

Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenio je da će izbori biti održani verovatno na proleće, a ne do kraja godine.

- Već sam govorio da verujem da će izbori biti naredne godine u martu ili aprilu, a o samom datumu je izlišno da pričamo, to nije toliko bitno, tri nedelje gore-dole ne pravi razliku. Od svega dosad navedenog meni je najbliže upravo to što je predsednik rekao da ih raspiše do kraja godine. Ostaje samo nedoumica na koje ćemo sve izbore izaći. Da li će biti raspisani parlamentarni ili i beogradski - verujem da će nedoumica biti prisutna do raspisivanja - rekao je Pejić.

Inače, Srbiju sledeće godine čekaju i redovni lokalni izbori za većinu opština i pokrajinski. Prema zakonskom redu vožnje oni najranije mogu biti održani 9. juna. Ukoliko bi se pak išlo na to da i ovo glasanje bude spojeno sa vanrednim parlamentarnim i beogradskim, onda bi predsednici opština i gradova trebalo da podnesu ostavke i tako skrate mandat.

Formiran i tim za obuku

ČLANOVI Republičke izborne komisije doneli su juče odluku o obrazovanju radnih grupa za normativne poslove, finansijske poslove, štampanje izbornog materijala, za statistiku, unapređenje izbornog procesa za osobe sa invaliditetom... Takođe, oformili su timove za obuke članova organa za sprovođenje izbora i za informisanje i edukaciju birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)