KOMADANT KFORA: Situacija na KiM "veoma nestabilna" zbog međusobnog nepoverenja

Tanjug

06. 09. 2023. u 23:03

KOMADANT Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je danas da je situacija na KiM i dalje "veoma nestabilna", i pored toga što su se bezbednosne tenzije smirile posle eksalacije nasilja tokom maja.

КОМАДАНТ КФОРА: Ситуација на КиМ веома нестабилна због међусобног неповерења

Foto Tanjug

On je ocenio da su tenzije između Srba i Albanaca visoke zbog političkih razlika.

-Situacija je mirna nakon događaja od 29. maja. Ali, na neki način, situacija je i dalje veoma nestabilna. Mi opažamo napetost zbog mnoštva nerešenih pitanja, rekao je Ristuča novinarima u sedištu NATO u Briselu.

On je kazao da je jedino rešenje za situaciju na severu KiM - političko rešenje.

-Ako treba da postavimo dijagnozu onoga što se dešava, rekao bih da je najveća "bolest" koja nas zabrinjava nepoverenje, nepoverenje između dve strane, rekao je Ristuča.

Kako je saopštio KFOR, Ristuča je istakao da se teško radi na dnevnom nivou kako bi se osiguralo da KFOR nastavi da sprovodi svoj mandat pod UN nepristrasno i u skladu sa nastojanjima međunarodne zajednice.

-Uloženo je mnogo napora i bili smo suočeni sa mnogim izazovima zbog složene situacije, dodao je on.

Ristuča je ponovio čvrstu posvećenost KFOR-a da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, kao i potrebu da obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se konstruktivno i u dobroj veri ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU.

On je ove nedelje boravio u Briselu, gde je održao sastanke na visokom nivou u sedištu NATO-a i Evropskoj uniji.

Ristuča je obavestio Vojni komitet NATO-a i Severnoatlantski savet o najnovijim dešavanjima na KiM i o prioritetima KFOR-a.

U saopštenju se navodi da je pohvaljen zbog izuzetnog vođstva tokom veoma izazovnog mandata komandovanja i zbog kontinuiranog i vitalnog rada KFOR-a na osiguravanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM, u skladu sa svojim mandatom, zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Saradnja NATO i EU je, takođe, istaknuta kao ključna za trajnu bezbednost na KiM i stabilnost širom Zapadnog Balkana, piše u saopštenju KFOR-a.

Ristuča se sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Stoltenberg je zahvalio Ristuči na njegovom delovanju i čvrstoj posvećenosti Italije, posebno u ovom trenutku, stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Komandant KFOR-a je istakao krhku bezbednosnu situaciju i važnost fokusiranja kolektivnih napora na prevazilaženje načina upravljanja krizom, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?