BOŠNJAČKA MEDIJSKA MEŠALICA: Prebrojavanje kilometara auto-puteva i Vučićeva "puška" iznad Sarajeva

Novosti online

03. 08. 2023. u 08:50

JEDNA laž koju je svojevremeno u intervjuu za list "Danas" plasirala bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor reciklira se i ovih dana u medijima Federacije BiH i to baš uoči sutrašnjeg obeležavanja stradanja Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" koje će biti upriličeno u Prijedoru.

БОШЊАЧКА МЕДИЈСКА МЕШАЛИЦА: Пребројавање километара ауто-путева и Вучићева пушка изнад Сарајева

Foto: Novosti

Reč je, naime, o dobro poznatoj konstrukciji da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vreme dok je bio funkcioner SRS, vitlao puškom iznad opkoljenog Sarajeva tokom rata devedesetih.

Uzaludni pokušaji da od Vučića naprave Eduarda Limonova, a od stativa za kameru - kalašnjikov, pretvorio se u osvetničku kampanju bošnjačkih portala, koji su, prepisujući takozvane slobodne medije iz Beograda, ušli u svađu sa šefom srpske države ali i po njih bolnim činjenicama.

Naime, klix.ba je objavio tekst pod naslovom "Vučić ponovo u obračunu sa bh. medijima" a odnosi se na brojke koje je predsednik izneo prilikom nedavnog otvaranja deonice auto-puta Niš-Merdare kod Merošine. Sarajevsku sedmu sila očigledno su zaboleli odgovori,  a ne Vučićev način ophođenja prema njima tokom posete Priboju, gde je jedna od tema bilo i prebrojavanje kilometara puteva koje je Srbija izgradila.

- Vučić je u Priboju na pitanje novinara da prokomentariše pisanje "bošnjačkih medija u Sarajevu" kazao da je u poslednjih 10 godina u Srbiji izgrađen 421 kilometar auto-cesta punog profila, što je duplo više nego u cijeloj Bosni i Hercegovini od 1945. godine do danas.

Zatim citiraju predsednika:

- Video sam to u delu sarajevskih i zagrebačkih medija, meni se smeju oko kilometara auto-puteva. Sprdate se s tim koliko je Srbija izgradila auto-puteva, hajde da se igramo brojevima i činjenicama. Za 10 godina više u Vučićevo vreme punog profila auto-puta u Srbiji nego u celoj Bosni i Hercegovini od 1945. godine naovamo pa puta dva.

Podsećaju i da je Vučić kazao da u Federaciji Bosne i Hercegovine ima 120 kilometara auto-puta.

- Dakle, ja sam za četiri godine četiri puta više auto-puteva izgradio nego u Federaciji Bosne i Hercegovine za 80 godina i oni se meni smeju - rekao je Vučić i dodao da brojevi govore sve i da je auto-put u Federaciji preko Zenice i Kaknja građen još u Titovo vreme. Vučić je naveo i da Republika Srpska ima oko 115 ili 120 kilometara auto-puta.

Na portalu klix.ba konstatuju i da je "jedna od omiljenih Vučićevih disciplina i to da upoređuje ekonomske pokazatelje u Srbiji i Bosni i Hercegovini i tvrdi da je Srbija prestigla BiH".

Za to je najbolji dokaz sledeći podatak - prosečna plata u Srbiji u maju bila je 735 evra, a u BiH 650. Pre samo osam godina, prosečna zarada u BiH bila je veća za 80 evra nego u Srbiji.

A kad smo već kod puteva - Srbija će do kraja godine završiti svoj deo posla na trasi auto-puta od Beograda do Sarajeva (Sremska Rača - Kuzmin) dok su vlasti u BiH tek na papiru ucrtali trasu.

Svoj tekst klix.ba završava već pomenutom pričom o Vučićevoj "pušci" iznad Sarajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)