MINISTAR VUČEVIĆ POTVRDIO: Novi komandant KFOR će biti turski general

Novosti Onlajn

17. 07. 2023. u 18:31

MINISTAR odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas da će od jeseni novi komandant KFOR biti turski general i podsetio da će to biti prvi put da vojni zvaničnik Turske komanduje mirovnom misijom NATO.

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ПОТВРДИО: Нови командант КФОР ће бити турски генерал

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Prema zvaničnim podacima NATO, od ukupno 4.511 vojnika KFOR, 780 je iz Turske, dok je iz Sjedinjenih Američkih Država raspoređeno 679 vojnika, što znači da Turska pojačava svoje prisustvu u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi RTS.

Procene najavljuju da bi do kraja godine broj pripadnika turskog kontingenta u snagama KFOR mogao da dostigne 1.000.

- Prvi put komandant KFOR biće iz Turske - rekao je ministar odbrane Miloš Vučević i naglasio da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, jer to nije naš nacionalni interes. Prema njegovim rečima, Srbija i Turska na potpuno različite načine gledaju na pitanje KiM.

- Turska je velika država, sila koja ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima - rekao je Vučević.

Potvrdio je da je ministarstvo odbrane Srbije uputilo protestnu notu ambasadoru Turske zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO: VOJSKA ČUVA OTADžBINU I NA BOŽIĆ - Vučević i Mojsilović u bazi „Dobrosin“ u Kopnenoj zoni bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (186)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!